Predsednik SDS Janez Janša in vodja Poslanske skupine SDS Jelka Godec sta na včerajšnji novinarski konferenci spregovorila o teptanju demokratičnih načel, kratenju pravice do izražanja mnenj, samovolji predsednikov parlamentarnih odborov Državnega zbora RS in popolni ignoranci Poslovnika Državnega zbora.

Kot je uvodoma pojasnila Jelka Godec, v državnem zboru že nekaj časa spremljamo nepravilnosti in kratenje pravic opoziciji. “Ta nemi, gluhi in slepi valjar “svobodnjakov” s pomočjo Levice in SD-ja tepta pravno državo že nekaj časa,” je bila kritična vodja Poslanske skupine SDS. “

Svoboda je namreč vložila tri predloge za posvetovalne referendume, ki jih s pravnimi in nepravnimi sredstvi, tudi s kršitvami poslovnika, želi spraviti na en referendumski dan skupaj z evropskimi volitvami. Prvi primer kršenja poslovnika, tudi zakonov in ustave, je predlog za posvetovalni referendum glede uporabe konoplje v medicinske namene. Malo več kot 30 dni nazaj je bil vložen predlog za posvetovalni referendum, poslanci so ga obravnavali na Odboru za zdravstvo, kjer je poslanec Premik kot podpredsednik dopustil, da je Svoboda vložila amandmaje, s katerimi so spremenili naslov samega referenduma, hkrati pa eno referendumsko vprašanje spremenili v dve referendumski vprašanji. Prišlo je torej do dveh referendumskih vprašanj, ki se vsebinsko razlikujeta od prvotnega predloga, o teh amandmajih se niti ni glasovalo. Pereč probem je tudi v tem, da je pri referendumskem vprašanju o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja predsednica istega odbora pred tednom dni dejala, da vlaganje amandmajev k referendumskem vprašanju, ko jih obravnava odbor, ni možno.”

Torej gre za dvojna merila, kršenje poslovnika, zakonodaje in Ustave RS, na kar je Poslanska skupina SDS že večkrat opozorila in pozvala k temu, da bi se morali držati poslovnika, a prihaja do kršenja, zlasti ko predloge podaja PS SDS. Jelka Godec je naštela še več primerov, ki dokazujejo, da “je v državnem zboru umrla pravna država”.

Opozorila je tudi na nedavno sprejeti akt Državnega sveta RS o ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije o poslih predsednika vlade v podjetjih Gen-i in Star solar. Po poslovniku in zakonu bi moral državni zbor brez glasovanja ustanoviti parlamentarno preiskavo, a predsednica državnega zbora te točke ni uvrstila na dnevni red. “Kar je še eno kršenje zakonodaje in poslovnika”, je dejala Jelka Godec.

V nadaljevanju je predsednik Janez Janša opozoril na to, da se tovrstne kršitve niso nikoli doslej koncentrirale pri bistvenih stvareh v tako kratkem času. “Priča smo štirim oz. petim kršitvam, manipulacijam, ki jih težko pripišemo nepoznavanju in neznanju tistih, ki prvič sedijo v klopeh državnega zbora.

Poudaril je, da se je prvič zgodilo, da se je delovnem telesu prepovedala razprava o nekem predlogu, pri čemer vladna koalicija posnema delovanje mestne skupščine Mesta Ljubljana, kjer lahko večina v mestnem svetu kadarkoli prekine razpravo, kar tudi praviloma počne v primeru za mestno oblast kritičnih situacijah.

“To je globoko protiustavno, saj si večina ne na državnem ne na lokalnem nivoju ne more lastiti pravice, da omeji razpravo opoziciji. Očitno so redna srečanja med predsednikom vlade in županom privedla do vse več posnemanj, zato tudi takšno dogajanje v DZ. Gre za eklatantno kršitev poslovnika in dosedanje parlamentarne prakse, ki je nevarna. Demokracija je seveda vladavina večine, ki pa je omejena z nekimi pravili. In ta pravila morajo veljati za vse enako,” je bil jasen predsednik SDS.

“Na istem odboru je enkrat amandma dopusten, drugič ni dopusten, na istem odboru, pri isti zadevi, v istem tednu, v isti sestavi odbora in istem mandatu državnega zbora. Ta zadeva je zato na robu tega, da se postavlja vprašanje, koliko ima takšno ravnanje koalicije še legitimnost, saj gre za konstantno kršenje pravil,” je bil do delovanja koalicije kritičen Janša. V primeru preiskovalne komisije, ki jo je izglasoval Državni svet RS,  je Janez Janša poudaril, da ima državni svet pravice in pristojnosti, ki mu jih daje ustava. Državni svet je namreč izglasoval preiskavo, državni zbor pa tega ni odredil. “Z zelo votlimi izgovori se zavlačuje ustanovitev parlamentarne preiskave, ki vladni koaliciji ni všeč. Predsednica države in ostali kršijo pooblastila, ki jih imajo. Nosilci javnih funkcij so namreč omejeni z zakonodajo,” je dejal Janša in opozoril še na protiustavnost referenduma o evtanaziji.

“V Ustavi RS je člen, ki pravi, da je človeško življenje nedotakljivo. Če bodo spravili skozi to vprašanje, lahko skozi glasovalni stroj spravijo karkoli, četudi je v neskladju z ustavo.“ Kot je poudaril predsednik SDS, so to “nevarne stvari, ki vodijo v diktaturo”.