Za študij medicine na medicinski fakulteti v Ljubljani je za prihodnje študijsko leto razpisanih 205 prostih vpisnih mest, s čimer se nadaljuje dobra praksa prejšnje vlade, ki je zaradi velikih potreb po kadru v zdravstvu zvišala število na 205. Na portalu dijaski.net v oči bode podatek, da je bilo za študijsko leto 2023/2024 razpisanih 220 prostih mest za študij medicine, kar pa ne izhaja iz javno dostopnih podatkov.

Poslanec Franci Kepa je na ministra za visoko šolstvo, znanost in inovacije dr. Igorja Papiča naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z vpisnimi mesti za študij medicine.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo spodaj:

Konec januarja letos je vlada na 89. redni seji dala soglasje k razpisu za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2024/2025, v katerega je vključenih 5 javnih visokošolskih zavodov in 16 zasebnih visokošolskih zavodov s koncesijo za redni študij. Za študijsko leto 2024/2025 je bilo v soglasje Vladi Republike Slovenije predlaganih skupaj 20.241 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za redni in izredni študij, in sicer 16.839 mest za državljane Republike Slovenije in državljane držav članic Evropske unije, 1.000 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in 2.402 mest za tujce, ki prihajajo iz držav, ki niso članice EU.

Za študij medicine na medicinski fakulteti v Ljubljani je za prihodnje študijsko leto  razpisanih 205 prostih vpisnih mest, s čimer se nadaljuje dobra praksa prejšnje vlade, ki je zaradi velikih potreb po kadru v zdravstvu zvišala število na 205. Mnenje mnogih je sicer, da bi, glede na vedno večjo kadrovsko stisko v zdravstvu, morali trenutno število še povečati.

V zvezi z navedenim pa se je name obrnila bodoča študentka, ki je na portalu dijaški.net preverila možnosti za vpis na študij medicine (https://dijaski.net/studij/izracun-vpisnih-tock). Po vnosu maturitetnih ocen in splošnega učnega uspeha se ji je prikazala spodnja tabela:

V oči torej bode podatek, da je bilo za študijsko leto 2023/2024 razpisanih 220 prostih mest za študij medicine, kar pa ne izhaja iz javno dostopnih podatkov.

Glede na navedeno sprašuje:

1.     Koliko vpisnih mest za študij medicine v študijskem letu 2023/2024 je bilo razpisanih?

2.     Ali ste bili na ministrstvu že obveščeni, da je na omenjenem portalu zapisano, da je bilo za študijsko leto 2023/2024 razpisanih 220 prostih mest za študij medicine?

3.     Ali boste, za namen pravilne obveščenosti bodočih študentov, kakor koli reagirali?

 

 

Spletno uredništvo