V začetku marca 2023 je bila na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova, ki se je sicer že velikokrat oglasila na temo vladavine prava v Sloveniji in tudi komentirala odprte zadeve ustavnega sodišča.

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je na ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z lanskim obiskom podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji.

Poslansko vprašanje objavljamo spodaj:

V začetku marca 2023 je bila na dvodnevnem delovnem obisku v Sloveniji podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

Med drugim se je srečala s predsednikom Ustavnega sodišča in tudi vami. Na Ustavnem sodišču RS še vedno teče postopek v zvezi z novim Zakonom o RTV Slovenija, ki še ni zaključen. Po mnenju mnogih je bilo to razumeti tudi kot pritisk na odločanje Ustavnega sodišča RS. Spomnimo namreč, da se je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova velikokrat oglasila prav na temo vladavine prava v Sloveniji, tudi sama je komentirala odprte zadeve ustavnega sodišča. S tem je tudi dala sporočilo, da je bil njen prihod v Slovenijo skrbno načrtovan ravno zato, da bi od zunaj pripomogla k usmerjanju zadeve v »pravo smer«.

Ob tem velja spomniti, da je podpredsednica Evropska komisija Vera Jourova tudi članica politične skupine Renew, kamor spada tudi največja vladna stranka Gibanje Svoboda.

V zvezi s tem sprašuje naslednje:

  1. Kdo je predlagal lanski obisk podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove in srečanja evropske komisarke s predsednikom Ustavnega sodišča RS, ko je pred Ustavnim sodiščem RS še odprt postopek v zvezi z novim Zakonom o RTV Slovenija?
  2. Prosim za priložitev opomnika z vsemi ostalimi dokumenti, ki so bili k temu priloženi in je bil pripravljen za pogovor med vami in go. Vero Jourovo, saj ta kot dokument, ki je bil pripravljen in izvira iz delovnega področja organa nesporno predstavlja informacijo javnega značaja.

 

 

Spletno uredništvo