Kdo je lagal o datumih izgradnje tretje osi Velenje – Slovenj Gradec?

Foto: pixabay.com

Lani poleti je minister Peter Gašperšič podpisal protokol s predstavniki koroške in savinjsko-šaleške regije. Po protokolu bi se morala začeti gradnja 3. razvojne osi konec leta 2019.

Zdaj so se roki nepredvideno precej podaljšali. Korošci so ogorčeni, saj niso pričakovali takšnih sprenevedanj in zapletov kljub drugačnim dogovorom. Dars namreč predvideva dokončanje gradnje šele leta 2026.

Prav tako je pod vprašanjem še odsek Šentrupert – Velenje. Na ustavno sodišče je bila namreč vložena pritožba, zato so projektiranje ustavili. Ustavno sodišče naj bi o tem odločalo predvidoma spomladi leta 2019.

Korošci so razočarani tudi zaradi predvidene datume za ostale odseke. Tako naj bi menda odsek Dravograd – Holmec bil na vrsti šele leta 2023.

Odbor za izgradnjo 3. razvojne osi je Darsov časovni načrt zavrnil. Ob tem so še dejali, da so pri prej omenjenem protokolu sodelovale strokovne službe, ki bi morale že takrat predstaviti realne roke.

Koordinator mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik je ob tem dejal: “Takšni zamiki so za nas nesprejemljivi. Očitno je nekdo tukaj nagajal ali zavajal javnost in 100.000 ljudi, ki so odvisni od projekta.”

Od Darsa sedaj pričakuje, da do 10. januarja pripravi predlog novega časovnega poteka projekta. V nasprotnem primeru bodo sprejeli ukrepe državljanske nepokorščine.