Kateri mediji bodo sploh še lahko poročali – bodo to samo izbranci leve opcije?

Foto: pixabay.com

V medijih smo lahko prebrali, da pripravlja vlada Marjana Šarca zakon, ki bo omogočal, da bodo denarno kaznovali medije, ki bi pisali in omogočali sovražni govor.

Mi smo o tem že pisali in še vedno sprašujemo, kaj je za vlado sovražni govor?

To, da se ne strinjamo z delovanjem vlade – da kritiziramo in opozarjamo na njene napake, vendarle ne more biti sovražni govor – ali pač?

Ali torej ta napoved nove zakonodaje pomeni, da bodo globe plačevali vsi mediji, ki bi si drznili ne strinjanje s politiko vladajoče strukture?

Nas pelje ta napoved Šarčeve vlade v ponovno totalitaren sistem, ki je bil pod močno cenzuro?

Kljub napovedim, da se misli Šarčeva vlada spoprijeti s pisanjem – seveda samo sebi nenaklonjenim – medijem, pa so me menda naleteli na težavo, ki se ji reče Facebook, Twitter, YouTube in Instagram.

Na teh spletnih portalih bodo menda težko dosegli, da se o določenih problemih ne bi odkrito pisalo in debatiralo.

Zdaj se določene struje v nekaterih državah menda trudijo, da bi svetovne medijske igralce z raznimi ukrepi pripravile do tega, da bi tudi oni začeli omejevati svobodo govora.

Govorijo o problematičnih vsebinah – ali to pomeni, da bodo v to kategorijo zajete vse vsebine, ki bodo opozarjale na napake levo usmerjenih vlad? Si tega res želimo tudi v Sloveniji?

Ali pa gre morda samo zato, da bodo pri nas kaznovani mediji, ki si bodo drznili pisati o še kakšnih drugačnih rešitvah, kot nam jih sedaj ponuja leva vlada Marjana Šarca?

Lahko izrazimo dvom o tem, da se nam zdi povečano zaposlovanje na ministrstvih nesmiselno?

Smo lahko kritični do tega, da se nam zdi poraba proračunskega denarja nedorečena in krivična do nas, vseh uporabnikov?

Lahko pišemo o tem, da je potrebna reforma zdravstva, pokojninskega sistema, reforma nagrajevanja delavcev v javnem sektorju in podobno?

Kakorkoli – mi bomo pisali, dokler bomo lahko in dokler nas kdo ne zaustavi z visokimi globami.

Kljub temu pa sprašujemo – nas je lahko strah, če pišemo zgolj o tem, kaj bi bilo dobro za naše državljane – kaj menite, je to res sovražni govor?

Napisal: Mikki