Kakšne so moralne vrednote govorcev, ki so “pridigali” delavcem na 1. majskih proslavah?

O govorih na prvomajskih proslavah smo že pisali. Prav tako o tem, kdo ima te govore in tudi o tem, kako ti ljudje živijo praktično od denarja delavcev – to pomeni, da so prisesani na državni proračun.
Na Javorovici nad Šentjernejem je imel govor Miro Cerar, ki je premier v odhodu. Vse lepo in prav, če ne bi ravno Miro Cerar, ki so ga polna usta skrbi za delavce, zavestno porabljal prav denar teh delavcev.
Ali drugače – kako bi lahko temu rekli drugače, kot velika prevara, če vemo, da si je Cerar privoščil polet s falconom in si dal izplačati še dnevnice – za ogled tekme naših zmagovalcev na Eurobasketu? Mislite, da je vstopnico plačal? Seveda ne.
In takšen človek ima obraz govoriti o etiki, morali in stopiti pred delavce in jim razlagati:
“Slovenec sem, ne jamram!”
Nadalje je prisotne okrcal, češ, zakaj za slabo stanje v državi krivijo politike.
Mi sprašujemo:
– od kdaj pri nas zakonodajo sprejemajo in spreminjajo delavci?
– kaj ni to domena, ki je ves čas v rokah politike?
– ali na podlagi tega ni povsem jasno, da so politiki krivi za naše stanje?
– kdo daje Cerarju moč, da kar tako preloži svojo odgovornost odločanja o zakonodaji, na pleča delavcev?
Seveda se s tem še ne konča njegovo neverjetno zavajanje, ko govori o etiki in morali:
“Med temi vrednotami sta še posebej pomembni etika dela in vladavina prava.”
Mi sprašujemo:
– kaj ni svoj odhod pojasnil s tem, da je nezadovoljen z delovanjem sodišča, ki je odločilo v prid državljana Vilija ?
– kaj je zanj etika dela:
Rudar, ki je osem ur pod zemljo in kot krt rije za premogom, da potem država z davki pobere večino prisluženega?
Ali delavka za trakom v Gorenju, ki prav tako dela osem ur “na normo” in ob upokojitvi dobi pokojnino, ki je pod pragom revščine?
– in še zadnje vprašanje:
se ima Cerar za moralnega državljana? Zakaj se torej – poleg visoke plače, ki jo prejema mesečno, delavka v Gorenju pa letno – odloči in porablja njen težko prisluženi denar za ogled tekme?
Je to morala in etika dela?
Cerar omeni še:
“…pravna varnost in enakost pred zakonom.”
Mi sprašujemo:
– smo pod vašo vlado res imeli pravno varnost? Ali veste koliko vaših zakonov je ustavno sodišče razveljavilo – ker so bili proti ustavni?
Ne nas več “hecat”, dodobra smo spoznali vaše poznavanje ustavne materije – strokovnjak ustavnega prava si ne bi smel dovoliti, da se sprejemajo zakoni, ki so neustavni.
In ravno to se je dogajalo v času vaše vlade in na čelu te vlade ste bili vi – torej ste politično odgovorni (morda boste nekoč tudi kazensko, če bodo sodišča to dokazala in bo v državi v resnici zavladala pravna varnost).
– enakost pred zakonom – ljudje v to ne verjamejo, ker se za begunca, ki je zapustil svojo družino na vojnem področju borite, za naše upokojence, ki pa životarijo in izgubijo dom – pa ne. Kaj res ne vidite izseljenih slovenskih družin in sklicujete nujne seje za begunca, ki je v našo državo vstopil brez dokumentacije in ki nas stane okoli 1.800 evrov na mesec?
Ker smo se v mandatu te vlade res naposlušali govorov o etiki in morali – nam je prav žal, vendar vam moramo povedati – škodo delate Sloveniji. Niste niti moralni, še manj etični, saj vaša dejanja kažejo vse kaj drugega.
In za konec – ste se res počutili pravšnjega za govor na prvomajski proslavi?…kaj mislite – kaj si mislimo ob tem?

Napisal: Mikki

Cerarjev celoten govor, si lahko preberete TUKAJ!