V iranski provinci Vzhodni Azerbajdžan je včeraj strmoglavil helikopter, na katerem so bili iranski predsednik Ebrahim Raisi, zunanji minister Hosein Amir-Abdolahian in guverner Vzhodnega Azerbajdžana Malek Rahmati.

Medtem, ko je pomoč je Iranu med drugim ponudila tudi Rusija, se je evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se je na nesrečo helikopterja odzval z izjavo: “Na prošnjo Irana za pomoč smo aktivirali program Copernicus za hitro sondiranje kraja nesreče helikopterja, ki je prevažal predsednika Irana in zunanjega ministra.“.

Iranski režim zaenkrat poroča zgolj to, da je prišlo do “trdega pristanka” helikopterja in ne želi špekulirati o usodah svojih državnih predstavnikov.

Iskalno akcijo naj bi oviralo slabo vreme. Toda pozor, pomoč pri iskanju predstavnikov terorističnega režima je ponudila kar Evropska unija, posebej se je izkazal slovenski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Sodeč po odzivih je Lenarčičeva poteza naravnost pretresla javnost. “Solidarnost z diktatorskim režimom? Zresnite se!” je bil zgolj eden izmed mnogih komentarjev.

Lenarčičeva pomoč ne bo razveselila zatiranih Irancev, ki se borijo za demokracijo.

Iran je namreč ta hip eden od glavnih kršiteljev človekovih pravic.

 

 

Spletno uredništvo