Kaj se dogaja v Premogovniku Velenje?

Med prebivalci se že nekaj časa šušlja, da je za poslabšanje razmer v premogovniku kriva Termoelektrarna Šoštanj, oziroma TEŠ 6. Včerajšnja nesreča je te govorice samo še podkrepila. Javno mnenje je postalo precej nezaupljivo ob izjavah vodstva premogovnika, da je za varnost rudarjev dobro poskrbljeno. To le s težka verjamejo.

In kakšna je povezava s TEŠ 6? Izgradnja 6 bloka je podaljšala življenjsko dobo rudnika za 30 let. Rudarji zdaj kopljejo na menda zelo nevarnih območjih, kjer se veča možnost stebrnih udarov in drugih nesreč.

Stebrni udar je situacija, ko se med izkopavanjem v hribini sprosti napetost med plastmi. To povzroči razmere podobne potresu. Nastala sila je tako silovita, da ob poku rudarje vrže v strop ali pa ob steno.

Včerajšnja nesreča je bila presenečenje tudi zato, ker je med poškodovanimi rudarji tudi dijak tretjega letnika. Kako se je znašel na tako nevarnem mestu, menda še preiskujejo. Je pa bilo zagotovljeno s strani pristojnih, da je bil ves čas pod nadzorom učitelja.

Že v januarju letošnjega leta je bil podoben udar, takrat je bil poškodovan en rudar. Res je, da se takšnih dogodkov ne da predvideti, je pa znano, da pride do njih zaradi prehitrega odkopavanja, ki v jami sprošča različne pline.

Rudarji že nekaj časa opozarjajo, da se varnostne razmere slabšajo. (O tem nas je že obveščal SDRES, če se spomnite.).

Rudnik bi moral obratovati samo do leta 2025, potem bi se postopoma zapiral. Zaradi vplivnežev, ki so na vsak način želeli TEŠ 6, se je obratovanje podaljšalo do leta 2054.

Prav zaradi tega so morali odkop prilagoditi, s tem pa se je pojavila tudi večja ogroženost rudarjev.

Odkop se seli vedno globlje in v vedno težje razmere. Tudi premog je slabše kvalitete, zato ga je potrebno izkopati več, da dosežejo dogovorjeno kvaliteto.

Zaradi TEŠ 6 je premogovnik v primežu, saj je predviden izkop kar 3,5 milijona premoga. Rudarji bodo menda prav zaradi tega morali delati okoli deset sobot.

Srečno, rudarji!

Več si lahko preberete TUKAJ!