Poslanec Jožef Jelen je na Vlado RS naslovil pisno poslansko vprašanje vprašanje v zvezi z uspešnostjo ministra za okolje, podnebje in energijo.

Za vas spodaj objavljamo poslansko vprašanje objavljamo v celoti.

Spoštovani gospod predsednik vlade, dr. Robert Golob,

na 3. izredni seji Državnega zbora dne 6. junija 2022 ste ob predstavitvi Liste kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije, dejali, da ne dvomite, da bo vaša vlada najbolj uspešna do sedaj. Dejali ste še: ».., verjamem, da prihaja Vlada, na katero bomo vsi, tudi sam, v kratkem ponosni. Tudi vi. Tukaj prihaja Vlada, ki v resnici želi delati za korist vseh državljank in državljanov in za dobro države.«

Ob predstavitvi kandidatov ste o tedanjem kandidatu za ministra za infrastrukturo, sedanjem ministru za okolje, podnebje in energijo, povedali, da ima mag. Bojan Kumer bogate izkušnje, saj ».. ves čas niha med gospodarstvom na eni strani, začel je svojo kariero v gospodarstvu, in izvršno oblastjo na drugi strani. Ima zelo prefinjen občutek za zakonodajo in dejansko ima področno zakonodajo v malem prstu in tudi zelo lepo obvladuje usklajevanje katerihkoli zakonov, ne glede na to, koliko so težki, med vsemi vejami oblasti. Po drugi strani je pa s svojim delovanjem v gospodarstvu razvil tudi občutek, ker je delal v prodaji, za stranke in razume, da so stranke kralji. In enako razume, da v politiki so kralji v resnici ljudje in ne politiki. In ravno ta dvojnost je tista, zaradi katere vem, da bo znal nasloviti enega najhujših izzivov, ki ga imamo pred seboj, in to je zeleni preboj. Zeleni preboj bo potreboval vse znanje in predvsem vse sposobnosti, ki jih bomo v celi vladi imeli, če bomo hoteli s tem iti naprej zares učinkovito.«.

Da mag. Bojana Kumra izjemno cenite, je vidno tudi iz vaše izjave na 6. redni seji Državnega zbora, 24. januarja 2023, saj ste ob predstavitvi Liste kandidatk in kandidatov za ministrice in ministre Vlade Republike Slovenije za nova ministrstva o njem kot kandidatu za ministra za okolje, podnebje in energijo povedali: »Gospod Kumer se je že dokazal v preteklem letu. Ne samo z uspešnim pogajanjem na evropskem nivoju, kjer ga njegovi kolegi zelo cenijo, ampak tudi z izjemnimi rešitvami v slovenskem prostoru. Zato verjamem, da je zelo ustrezen za to področje.«.

Sprašuje sledeče:

  1. Ali še vedno verjamete, da bo (je) vaša vlada najbolj uspešna do sedaj?
  2. Ali še vedno menite, da so po dobrem letu dni vaše vlade vsi državljani ponosni na vašo vlado in vaše ukrepe in trenutno stanje v državi jemljejo kot uspeh?
  3. Kako ocenjujete delo ministra za okolje, podnebje in energijo, mag. Bojana Kumra, do sedaj?
  4. Kakšni so dosežki na tem področju v času ministrovanja mag. Bojana Kumra?
  5. Ali Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pod vodstvom mag. Bojana Kumra sledi časovnici (kateri, glede na to, da ni Normativnega programa Vlade?) in zavezam zapisanim v koalicijski pogodbi?
  6. Ali je minister za okolje, podnebje in energijo upravičil vaše zaupanje?
  7. Kakšne konkretne ukrepe na področju okolja, podnebja in energije pričakujete v prihodnje od ministra mag. Bojana Kumra?
Spletno uredništvo