Jelka Godec napisala odprto pismo Borutu Pahorju glede odstranitve ograje na meji s Hrvaško

Foto: Jelka Godec (Vir:.https://www.sds.si)

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je na predsednika države Boruta Pahorja naslovila odprto pismo, v katerem ga kot predsednika republike in vrhovnega poveljnika Slovenske vojske sprašuje, kakšno je njegovo stališče glede odločitve vlade, da bo odstranjevanje ograj na slovenski meji izvedla Slovenska vojska.

Celotno odprto pismo vodje poslanske skupine SDS Jelke Godec objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani gospod predsednik,

statistike ilegalnih prehodov naših meja so zaskrbljujoče. Policija je v prvih šestih mesecih letošnjega leta obravnavala 6006 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za 75,5 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 3422. Na problematiko novih valov migrantov opozarja tudi začasna izvršna direktorica agencije EU za mejno stražo Frontex Aija Kalnaja, ki pravi, da se mora Evropska unija pripraviti na nove valove migrantov, ki se bodo iz svojih držav prisiljeni izseliti zaradi prehranske krize, ki jo je še poglobila vojna v Ukrajini.

V avstrijskem parlamentu je pred kratkim potekala razprava o varovanju avstrijskih meja. Avstrija je nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko uvedla na vrhuncu begunske krize leta 2015 in ga ves čas podaljšuje. Nazadnje so ga sredi maja podaljšali še za pol leta, med razlogi pa navedli tudi vojno v Ukrajini. Gerhard Karner, notranji minister Avstrije, je v parlamentu izjavil, da ne vidi nobenih težav s strani sosednjih držav, razen s Slovenijo. Odstranjevanje ograj na meji s Hrvaško je označil kot nepremišljen korak in dodal, da bodo »odločno vračali vse nazaj v Slovenijo in od 1. julija ponovno uvedli ustrezen nadzor.«

Vlada Republike Slovenije je kljub vsemu prejšnji teden sprejela sklep, da se na meji s Hrvaško začne postopek odstranjevanja ograje. Skladno s sklepom bo odstranjevanje izvedla Slovenska vojska ne pa Policija, katere naloga je med drugim tudi skrb za varovanje meje s Hrvaško oziroma schengenske meje. V luči aktualnega povečevanja migracijskih pritiskov je varovanje skupnih meja pomemben dejavnik zagotavljanja varnostnih interesov unije oz. schengenskega prostora, saj gre pri tem za nadzor nad prehajanjem meje ter preprečevanje nedovoljenih migracij in drugih oblik kriminalitete. Mejni policiji pripada skoraj tretjina vseh zaposlenih v Policiji, pa je vlada vendar za odstranjevanje ograje zadolžila Slovensko vojsko. Po napovedi ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar lahko vojaki odstranijo okoli 200 metrov ograje na dan, zato pričakujejo, da jo bodo odstranjevali skoraj pol leta. Zastavlja se logično vprašanje, kaj to pomeni za izvajanje osnovnih in drugih nalog, ki jih vsakodnevno opravlja Slovenska vojska.

Kot predsednika republike in vrhovnega poveljnika Slovenske vojske vas zato sprašujem, kakšno je vaše stališče glede odločitve vlade, da bo odstranjevanje ograj na slovenski meji izvedla Slovenska vojska.

S spoštovanjem,                                                                     Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS