Javno in zasebno šolstvo

Tisti, ki smo spremljali včerajšnjo razpravo (ki se praktično vleče že tri leta!), glede sprejema zakona, ki bi na podlagi ustavne odločbe, izenačil financiranje OBVEZNEGA JAVNO-VELJAVNEGA UČNEGA PROGRAMA za osnovne šole, smo bili šokirani.

Določeni poslanci, kljub visokim plačam, sploh niso vedeli o čem teče beseda. Ves čas so mešali besede ZASEBNO – JAVNO in OBVEZNI – RAZŠIRJEN program.

Občutek, da bi to lahko razumel že tretješolec osnovne šole, nikakor nismo mogli razumeti, kako lahko poslanci pridejo na sejo tako NEPRIPRAVLJENI in potem celo ODLOČAJO o zadevah, ki jih sploh ne poznajo!

Kot lokalna skupnost, ki nima neposrednega opravka z zasebnimi šolami, nas to niti ne bi zanimalo, če ne bi bilo v vsej zmedi, ki so jo ustvarili poslanci (SD, DESUS, SMC, LEVICA in nepovezani poslanci) pod vprašaj postavljeno tudi izvajanje RAZŠIRJENEGA programa, ki pa ga izvajajo vse osnovne šole!

V razširjen program spadajo jutranje varstvo, dodatne dopolnilne dejavnosti in interesne dejavnosti.

Tega poslanci nikakor niso razumeli. Če bi sprejeli omenjeni zakon, bi pod vprašaj postavili opravljanje teh dejavnosti v vseh šolah! Lahko bi se zgodilo, da bi kar naenkrat bilo potrebno plačevati jutranje varstvo in to samo zaradi neumnosti, ki jih počnejo v parlamentu.

Namesto, da bi upoštevali odločbo ustavnega sodišča, se zapletajo v prav neverjetne igrice moči in premoči glasovanj.

Kolikor smo zasledili zakon potem ni bil sprejet in torej še vedno ostaja NEUSTAVNOST na tem področju, kljub odločbi ustavnega sodišča.