Pred volitvami je naš aktualni predsednik vlade napovedal razmejitev med javnim in zasebnim zdravstvom – že na polovici mandata je napoveda, da bo šlo za pravo revolucijo v javnem zdravstvenem sistemu.

Medtem pa tudi tisti, ki veljajo za velike podpornike javnega zdravstva, opozarjajo, da bi v primeru razmejitve z odhodom zdravnikov v boljše plačani zasebni sektor prišlo samo do pospešitve privatizacije zdravstva.

Kaj pomeni koncesija?

Pri dojemanju tega pojma in ne malo preglavic v. d. generalnega direktorja direktorata za zdravstveno varstvo. Jasna Humar je vztrajala, da ne bodo pospešili privatizacije in dejala, da “število storitev, ki jih naši ljudje kupujejo na trgu, in število storitev, opravljenih pri koncesionarjih, bo ostalo enako, samo zdravniki se bodo nekoliko prerazporedili,” je izpostavila in na vprašanje, kako bo prišlo do razporeditve, odgovorila, da namesto, “da bi pet ali deset zdravnikov delalo pri koncesionarju in deloma v javnem sektorju, bo pač koncesionar enega zaposlil, ostali bodo pa pač svoje delo delali v javnem sektorju”.

Njene izjave so vidno presenetile politologa dr. Mira Hačka – saj je ob tem dala jasno vedeti, da sploh ne ve, kaj pojem koncesija pomeni. “Skoraj sem s stola padel. Koncesija je privatizirano izvajanje javne službe,” je izpostavil na družabnem omrežju X in dodal, da ima nosilec javnega pooblastila pri izvajanju javnih pooblastil podoben položaj, kot ga imajo organi v javnem sektorju.

 

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je dejala da preveč besed koalicije kaže na to, da se gredo politični marketing.

Zasebniki opravljajo dejavnost zdravljenja bolnikov. Vlada pa ves čas kaže s prstom na zdravnike. In razdvaja,” je izpostavila in pojasnila, da se razdvaja z izjavami proti zdravnikom. “Kaj se bo zgodilo? Zgodilo se bo to, da bodo zdravniki zapuščali javno zdravstvo,” je bila kritična in v oddaji med drugim izpostavila, da se o dobičkih v zdravstvu ne bi smelo pogovarjati. “Če je na ministrstvu takšen pogled, potem lahko debato takoj zaključimo,” je izjavila.

 

Poslanka Svobode Tamara Kozlovič je namreč v oddaji izjavila:
“To so naši partnerji, skupaj z njimi tudi pripravljamo zakonodajo, se usklajujemo, tako da absolutno to zanikam in to nikakor ne drži,” .

 

Godčeva je nato še poudarila kako in na kakšen način se sicer vladajoči držijo zavez in rokov, ki jih sami postavljajo.

“Glejte zavezo, zavezo koalicije iz februarja 2023. Datumi so že vsi pretečeni. O tem govorimo. Vi ste obljubili in ste podpisali, da boste s to zavezo služili ljudem in omogočili boljše zdravstvo,” je bila z dokumenti v rokah kritična poslanka SDS, ki je sicer predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo.

 

 

Spletno uredništvo