V Ravnah pri Šoštanju je v nedeljo, 27. avgusta, potekalo srečanje članov in simpatizerjev SDS Savinjsko- Šaleške regijske koordinacije. Da je družina SDS res velika, se je bilo mogoče prepričati tistega vročega nedeljskega dne, saj se je v Ravnah zbralo skoraj 400 članov in simpatizerjev SDS. Kot osrednji govornik prireditve je nastopil predsednik SDS Janez Janša, srečanja pa se je udeležil tudi župan občine Šoštanj Darko Menih, ki je imel pozdravni nagovor.

Darko Menih, župan občine Šoštanj, Janez Janša, predsednik SDS in Franc Rosec, predsednik OO SDS Šoštanj. Foto: OO SDS Šoštanj

V nedeljskem dopoldnevu si je bilo v okviru srečanja mogoče ogledati dva izmed mnogih biserov Šoštanjske kulturne dediščine, Muzej usnjarstva ter Vilo Mayer, ki je med drugim že dve leti tudi prostor za sklepanje zakonskih zvez.

Muzej usnjarstva v Šoštanju. Foto: Muzej usnjarstva na Slovenskem
Poročni salon Vile Mayer. Foto: Vila Mayer

 

 

 

 

 

 

Pohodniki so si ogledali Mornovo zijalko, ki se pri vhodu nadaljuje v 43 metrov dolgo jamo z 8 metrov visokim stropom. Jama je pomembno arheološko najdbišče koščenega in kamnitega orodja iz kamene dobe. V Zavodnju so se mnogi izmed članov in simpatizerjev SDS udeležili Svete maše, istočasno pa sta se v malem nogometu na nogometnem igrišču v Šoštanju pomerili dve ekipi. V prijateljski tekmi je sodeloval tudi predsednik SDS Janez Janša.

Pohod na Mornovo zijalko. Foto: OO SDS Šoštanj

 

Nogometna tekma. Foto: OO SDS Šoštanj

 

 

 

 

 

 

 

Z bučnim aplavzom je ob zvokih Pihalnega orkestra Zarja Šoštanj s prihodom na prizorišče, kjer je potekala osrednja prireditev, Janeza Janšo pozdravila skoraj 400- članska množica. Bogat kulturni program je bil napolnjen z domoljubjem, ob zvokih citer Tanje Lončar in žametnih glasovih skupine Vox Corde, pa je bilo mogoče spoznati, da jim je Slovenija res blizu.

Nagovor predsednika SDS Janeza Janše. Foto: OO SDS Šoštanj

V uvodnem nagovoru je Janez Janša poudaril, da je glavna dodana vrednost regijskih srečanj ta, da se člani med seboj bolje spoznajo, izmenjajo izkušnje in dobivajo “dodatni kapital”, zaradi katerega niso le politična stranka, temveč velika družina. Dodal je tudi, da se bodo v obdobju enega leta zvrstile vse pomembnejše volitve ter referendum.

 

“Imamo predsedniške volitve, volitve v Državni svet, najkasneje junija naslednje leto, lahko so tudi presenečenja, državnozborske volitve in naslednje leto še lokalne volitve. Predvsem lokalne in državnozborske volitve so ključnega pomena za prihodnost Slovenije,” je povedal Janša.

Dotaknil se je tudi referenduma, o katerem se bo glasovalo 24. septembra.

“To ni referendum o tem, ali potrebujemo moderne železnice ali ne, ker o tem ni nobenega dvoma. Tisti, ki ste navdušeni nad zgodovino, veste, da je v času Avstro-Ogrske, vlak iz Ljubljane do Maribora vozil približno toliko časa kot danes iz Ljubljane do Jesenic, pa je prišel prej. Velik zaostanek imamo tu in slovensko železniško omrežje je treba modernizirati, toda modernizirati je treba celotno omrežje, ne le 27 kilometrov, za katere bomo odšteli milijardo in pol evrov,” je bil jasen.

Opozoril je, da po navedbah župana Meniha celoletni proračun občine Šoštanj znaša 11 milijonov evrov in dodal, da je vlada torej samo za študije o II. tiru dala toliko sredstev kot je petletni proračun občine Šoštanj. Izpostavil je tudi škandal, v katerega je bila vpletena Slovenija, ko se je za Iran, državo pod trojnim embargom, preko NLB opralo milijardo ameriških dolarjev, vse to pa se je dogajalo ob vednosti institucij, ki bi morale takšno dejanje preprečiti, preganjati in kaznovati.

“Vse občine v tej regiji skupaj na leto v seštevku nimajo toliko denarja v vseh svojih proračunih kot je mafija zaslužila s tem, ko je prala iranski denar,” je dejal Janša.

Dodal je tudi, da se bomo o tem, kako bomo živeli v prihodnje, odločali predvsem na državnozborskih in lokalnih volitvah.

“Naša glavna energija mora biti usmerjena tja in če bomo danes začeli pravilno delati, bo pred Slovenijo čas, ko bomo obvladali svoje probleme, postavili državni okvir za domovino, kjer se bomo vsi počutili kot doma in ko bo Slovenija lahko prevzemala obveznosti ali odgovornosti za to, da se stvari na bolje urejajo tudi v evropski družini, kjer živimo.” 

Pojasnil je še, da Slovenija v naslednjem vladnem mandatu ponovno prevzema Svet EU.

Na srečanju je bilo mogoče opaziti tudi nekatere vidne predstavnike stranke SDS, med njimi člane Izvršilnega odbora, poslanko Nado Brinovšek, namestnico generalnega sekretarja Alenko Jeraj ter župana občine Vransko Franca Sušnika. Zbrane so nagovorili tudi predsedniki odborov, ki so srečanje pripravili, Franc Rosec iz Šoštanja, Suzana Kavaš iz Velenja in Darko Pokleka iz Šmartnega ob Paki ter tudi predsednik Savinjsko- Šaleške regijske koordinacije Marjan Golavšek.