Le zakaj nam ne povedo, kdo je uporabljal prepovedana sredstva (FIPRONIL), ki uničijo rdeče uši pri vzreji kokoši? In zakaj nam ne povedo, KATERE trgovine imajo v ponudbi ta, okužena jajca?
Izgovor, da ta podatek za naše zdravje ni relevanten, nikakor ne drži!
Želimo izvedeti imena rejcev, kot tudi imena trgovcev, kajti le na ta način se bomo lahko zaščitili in se izognili nakupu škodljivih jajc in piščancev.
Prav tako ni zadovoljivo (lahko bi rekli “za lase privlečeno”) zatrjevanje strokovnjaka, da bi morali pojesti veliko takšnih jajc, da bi zboleli. Koliko?
Kako naj se počutimo varne, ob misli, da za določene biskvite porabimo več kot tri jajca?
Vsekakor je zelo NESRAMNO, da imamo plačane ustanove, agencije, kontrolorje in inšpektorje, pa ne izvemo – v kateri trgovini naj ne kupujemo jajc, saj so okužena!
Zakaj jih potem sploh plačujemo?
Fipronil se uporablja za zatiranje bolh, uši in klopov. Piščanci in jajca okužena s tem sredstvom so človeku škodljiva. Posledica uživanja kontaminiranih živil so obolenja jeter, ščitnice in ledvic.
V Sloveniji je uporaba tega sredstva prepovedana od leta 2004.
Do danes še niso zasledili obolelosti ljudi, smo pa bili priča pomorom čebel zaradi nedovoljene uporabe tega sredstva.