Bo Strateški svet za prehrano zasledoval cilj, da v nacionalne prehranske smernice eksplicitno zapiše, koliko in katere dneve bodo državljani smeli jesti meso?

Poslanec SDS Tomaž Lisec je na Vlado Republike Slovenije pisno poslansko vprašanje v zvezi s Strateškim svetom za prehrano.

Celotno poslansko vprašanje za vas objavljamo spodaj.

 

Spoštovani,

iz sporočila za javnost po včerajšnji seji vlade, 1. decembra 2022, izhaja, da so se predsednik vlade in ministri seznanili z ustanovitvijo in imenovanjem članov Strateškega sveta za prehrano. 15-članska ekipa strateškega sveta naj bi med drugim pripravila predloge in strokovne usmeritve za predsednika vlade za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic, ki bodo sledile sodobnim zdravstvenim spoznanjem ter bodo v skladu s podnebnimi zavezami in cilji trajnostnega razvoja, ter za osveščanje javnosti o potrebi po spremembi prehranjevalnih navad zaradi zdravstvenih, okoljskih in podnebnih vidikov.

V luči navedenega ne moremo mimo izjave predsednika vlade Roberta Goloba aprila letos, v času volilne kampanje pred državnozborskimi volitvami, ko je dejal: »To, da v Sloveniji ne prepoznamo prednosti mešane diete, kar pomeni, da ne rabimo mesa jesti vsak dan, je po moje zabloda. Spet pridemo na točko osveščanja. Seveda moramo imeti ponudbo ustrezne hrane, ki nadomesti meso in potem se lahko mesu z lahkoto odrečemo.«

 

V nadaljevanju pa sprašuje še:

  1. Gre pri ustanovitvi Strateškega sveta za prehrano za realizacijo zgoraj navedene izjave Roberta Goloba?
  2. Bo Strateški svet za prehrano zasledoval cilj, da v nacionalne prehranske smernice eksplicitno zapiše, koliko in katere dneve bodo državljani smeli jesti meso?
  3. Kakšna je konkretna časovnica Strateškega sveta za prehrano?
  4. Po kakšnih kriterijih so bili izbrani člani strateškega sveta?
  5. Ali so po mnenju predsednika vlade v Strateškem svetu primerno zastopani predstavniki slovenskega kmetijstva?
  6. Ali namerava predsednik vlade ustanoviti še kakšen strateški svet? Če da, katere? 

     

 

Spletno uredništvo