V Bruslju so se sestali voditelji držav članic EU in naš premier Robert Golob, kjer so imeli dvodnevno zasedanje – v ospredju katerega bodo gospodarska vprašanja, dolgoročna konkurenčnost evropskega gospodarstva in energetika.

Po neuradnih podatkih bo vlada uvedla regulacijo drobnoprodajnih cen elektrike in plina za gospodinjstva, male poslovne odjemalce ter mala in srednje velika podjetja podaljšala do konca leta – tako kot že velja za cene za javne zavode.

Pogovor o prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje ni izključen

Predsednica komisije Ursula von der Leyen bo medtem predstavila tudi zakonodajne predloge, namenjene okrepitvi konkurenčnosti. Med temi so predloga na področjih do okolja prijaznih tehnologij in kritičnih surovin ter reforma evropskega trga elektrike. Ni izključeno niti, da bo beseda voditeljev držav članic EU nanesla tudi na vprašanje prepovedi vozil z motorji na notranje izgorevanje, kjer so se povsem na koncu zakonodajnega procesa pojavila nesoglasja med članicami.

Razprava bo tudi o dobavah streliva Ukrajini v prihodnje

Po napovedih naj bi podprli ponedeljkov dogovor obrambnih in zunanjih ministrov o nadaljnjih dobavah streliva Ukrajini. Ta pa vključuje tudi skupno naročanje topniškega streliva. Voditelji naj bi govorili tudi o nadaljnji pomoči Ukrajini pri njenem spoprijemanju z rusko agresijo.

Spletno uredništvo

VIR: STA