Prvak opozicije Janez Janša je francoske parlamentarne volitve komentiral, “Francosko-nemški vlak je včeraj vsaj za nekaj časa močno iztiril. Evropa se je znašla na robu kaotičnega stanja” – ob tem ko nihče ni dobil relativne večine. Meni, da se bo druga največja država v EU v prihodnjih letih ukvarjala predvsem s svojo razklanostjo.

Celoten zapis Janeza Janše si lahko preberete spodaj:

Francosko-nemški vlak je včeraj vsaj za nekaj časa močno iztiril. Evropa se je znašla na robu kaotičnega stanja. Nemčiji z vlado brez javne podpore in temu primernim vplivom navzven se je pridružila še Francija, druga največja država v EU, ki se bo v naslednjih letih ukvarjala predvsem s svojo razklanostjo. Bo brez resnega vpliva v svetu in brez dosedanje teže pri iskanju nujnih kompromisov znotraj EU.Na parlamentarnih volitvah v Franciji nihče ni dobil potrebne večine za sestavo vlade. Skrajna levica, podprta z liberalci, je sicer slavila relativno zmago, ki pa je dvakrat relativna. Prvič zato, ker premore le 177 od 577 poslancev. Drugič pa zato, ker jo sestavljajo štiri stranke, ki med seboj tekmujejo v radikalnosti. Na slavju sredi Pariza po razglasitvi rezultatov je bilo veliko nasilja, francoskih in evropskih zastav pa le za vzorec. Prevladovale so palestinske, komunistične in različne inačice zastav LGTB. Če bi bila vmes še kaka jugoslovanska, bi prizor spominjal na mitinge levičarjev v Sloveniji.

Včeraj je eden od gostov na francoski TV dejal, da Le Penova ne bi mogla dobiti boljšega darila za njeno predsedniško kampanjo leta 2027. Da bo po kaosu, ki čaka Francijo po teh volitvah, več kot polovica liberalne elite, ki je tokrat podprla levico, glasovala zanjo že v prvem krogu. Mogoče. Do leta 2027 se bo v EU in okrog nje še veliko zgodilo, kajti morje je bolj nemirno kot kadarkoli doslej po padcu SZ in Berlinskega zidu. In v tem času, ko bi vsi v EU potrebovali močni in stabilni Nemčijo in Francijo, obe največji državi ne obvladujeta povsem niti svojih notranjih problemov. Počasi bomo spet tam kot pred letom 2004.

 

 

Spletno uredništvo