Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Dobro jutro na VTV Velenje.

Uvodoma je poslanec povedal, da je bila Evropa v času, ko je bil prvič poslanec evropskega parlamenta, torej leta 2009, drugačna kot je danes. “Tudi ljudje se ne počutijo enako kot 2009. Takrat je bila neka gotovost, da se bo Evropa širila, da bo bolj močna, danes pa je veliko negotovosti: imamo gospodarsko negotovost, draginjo, morda se bomo morali soočiti tudi z lakoto, če bodo šle cene hrane gor,  evropsko kmetijstvo pa je zelo odprto, ranljivo,” je povedal poslanec.

Spregovoril je tudi o tem, kakšno je življenje evropskega poslanca in kako se življenje spremeni. “Slog življenja se seveda bistveno spremeni, delo traja od jutra do večera, seje, kjer glasujemo tudi po tisočkrat, včasih trajajo tudi do polnoči, včasih si za razpravo na vrsti šele ob enajstih zvečer,” je povedal.

Moj glas je statistično gledano močnejši kot francoski ali nemški zaradi privilegija, ki jih imamo manjši narodi. V Evropskem parlamentu so pomembne politične skupine, EPP je največja skupina, seveda je pomemben tudi slovenski komisar.  Največjo moč Slovenije pa predstavlja Svet EU, kjer imamo možnost veta, saj lahko Slovenija blokira celotno odločitev, če se z nečim ne strinja. Vlada, ki sodeluje pri tem načinu sprejemanja, ima izjemno moč,” je povedal dr. Zver.

Poslanec je povedal, da je zadolžen za Erasmus+ program. “Bili smo glavni pogajalci s Svetom in komisijo in uspelo mi je izpogajati dvojni proračun, oziroma dvakratnik v primerjavi s prejšnjim in to je velik uspeh. Danes ima Erasmsus+ skoraj 30 milijard evrov, kar pomeni, da je dvakrat več možnosti, da se mladi vključijo v razne oblike Erasmsus programov. Imamo tudi program, kjer se lahko vključijo tudi starejši, gredo v tujino na delavnice, simpozije ipd.,” je povedal poslanec.

“Odločitev, da ponovno kandidiram, ni samo moja, je odločitev družine, sodelavcev, stranke. Vsi skupaj smo ugotovili, da nekaj izkušenj imam in da lahko dostojno še naprej predstavljam Slovenijo in opravljam naloge, ki bodo v dobro države in sem lahko dodana vrednost tej ekipi, ki bo izvoljena,” je na vprašanje, zakaj ponovno kandidira, odvrnil poslanec.

Ob tem je v oddaji tudi poudaril, da se je treba udeležiti volitev, tako mladi kot starejši. “Kljub temu, da so bile narejene raziskave, da mladi v Sloveniji menijo, da njihov glas ni veliko vreden, temu ni tako. Vsak glas šteje. Problemi, da je tako stanje in mnenje glede volitev so sicer globlji, in verjetno bo treba spremeniti tudi šolske kurikule ter delati na udeležbi na volitvah,” je povedal poslanec.

Poslanec je ob koncu spregovoril tudi o skrbniških skladih. “Sem poročevalec za skrbniške sklade, gre za ogromna sredstva, 80 milijard evrov, ki jih Evropa plasira v tretje države, da bi preprečili nove begunske valove. V Afriki gradimo mesta, bolnišnice, šole, stanovanja, skratka, infrastrukturo, da bi tam ljudem omogočili boljše življenje in jih istočasno odvračali od tega, da bi želeli priti v Evropo,” je zaključil dr. Zver.

 

 

Spletno uredništvo