Dr. Milan Zver: Komisarka Jourova je delovala izrazito politično

Evropski poslanec dr. Milan Zver je bil gost oddaje Vroča tema za spletni portal Domovina.je, ki jo vodi novinar Luka Svetina.

Dr. Milan Zver si je po letu dni prizadevanj preko evropske ombudsmanke dokopal do več 100 strani dolge dokumentacije zapiskov, ki so jih pripravili evropski komisarki, ki pokriva vladavino prava in stanje na področju medijev, Veri Jourovi, ob njenem lanskoletnem obisku v Sloveniji, ki se je zgodil zgolj nekaj dni po tem, ko je Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje novele zakona o RTV. Posledice so znane; tri mesece pozneje je sodišče, potem ko do vsebinske odločitve niso prišli, zadržanje famozno odpravilo. Temu je sledila bliskovita kadrovska čistka urednikov in voditeljev osrednjih oddaj, pa tudi ukinjanje in spreminjanje programske sheme, pa tudi odstranitev prejšnjega vodstva RTV.

Iz razkritih opomnikov izhaja, da so komisarko Jourovo njeni uradniki za obisk v Sloveniji pripravili v sodelovanju s prevladujočim mnenjem levih strank in osrednjih medijev, da vlada Janeza Janše ruši pravno državo. Evropski poslanec dr. Milan Zver in predsednik SDS Janez Janša sta izpostavila, da je Vera Jourova v Slovenijo prišla z jasno politično agendo.

Duhove pa še vedno buri edina vsebinsko še vedno počrnjena točka v celotni dokumentaciji – tretja točka dnevnega reda obiska komisarke pri predsedniku slovenskega ustavnega sodišča dr. Mateju Accettu. Dr. Milan Zver se namerava obrniti na Sodišču EU, saj želi doseči razkritje celotne zakrite vsebine dokumentacije komisarke Jourove.

Besedilo je povzeto po spletnem portalu domovina.je.