Na današnji dan pred desetimi leti je množica podpornikov pospremila Janeza Janšo v zapor – Evropa je dobila prvega političnega zapornika v slogu Ruske federacije in Belorusije.

Danes se zato spominjamo, da se je prav na tisti dan začela demontaža slovenske pravne države, ki se je v naslednjem desetletju končala s popolno pokoritvijo pravosodja levi politični opciji v času vlade Roberta Goloba.

Na današnji dan se torej spomnimo dejstva, da slovenska desnica in pravica kljub oviram na koncu vstaneta kot feniks.

Afera Patria
Spomnimo, afera Patria je bila kot strah – na sredini votla, okrog pa ni bilo nič. Šlo je za čisto indično sodbo, kjer so ljudje iz tretjega kroga, tudi taki, ki so bili motivirani, da škodujejo predsedniku vlade, navajali stvari, ki jih tožilstvo nato ni bilo sposobno dokazati.

Indična sodba je sicer izjemna sodba brez neposrednih dokazov o pravno odločilnih dejstvih, oz. konstrukt na podlagi sklepanja.

Po domače povedano je bil Janša obsojen na podlagi govoric, pri tem pa je sodelovalo tako tožilstvo (ki se je gotovo zavedalo, da nima nobenih dokazov za ovadbo- to norost je na koncu ustavilo ustavno sodišče, a verjetno le zato, ker so se bali sramote na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Poskus zloma slovenske desnice
Pri tem pa so sodelovali so vsi – od tožilcev, sodnikov, akademikov, medijev, uradnikov, do samih politikov in lobistov. Celoten politično-medijski konglomerat se je odločno namenil streti slovensko levico. Na koncu jim ni uspelo.

Nato je desnica kljub porazu na državnozborskih volitvah dobila naslednje evropske volitve, prav tako pa desne stranke zopet skupaj premočno vodijo na politbarometrih. Prav to je lekcija prve obletnice odhoda Janeza Janše v zapor.

Na koncu pa kljub vsemu lahko ob obletnici Janševega krivičnega odhoda v zapor rečemu, da desnica še vedno ne le živi, ampak napreduje.

 

 

Spletno uredništvo