Denar namenjen za ceste bi dobili socialni prejemniki?

Foto: pixabay.com

O sprejetju novele, ki bi prejemnikom dvignila socialno pomoč, smo že pisali. Pisali smo tudi že o tem, da bi se razlika med minimalno plačo in socialnim prejemkom drastično znižala. Najbrž bi kar lahko rekli, da tistih 200 evrov, ki jih več dobijo prejemniki minimalne plače, porabijo za prevoz na delo in vzdrževanja vozila (pa najbrž je še to  premalo, glede na stanje naših cest).

Zdaj se je zgodila sprememba – o noveli bo glasoval Državni svet. Če bo veto izglasovan, bo morala novela zakona ponovno v Državni zbor na ponovno glasovanje. Pri prvem glasovanju v Državnem zboru so glasovali takole:

– 33 glasov za in

– 22 proti.

Če pa bo izglasovan veto, bo potrebnih kar 46 glasov za potrditev.

Kdo je bil najbolj proti omenjeni noveli?

Najbolj je zaskrbelo Gospodarsko zbornico Slovenije. Kritično so ocenili, da bo ta pomoč (ki je v resnici dohodek!), še zmanjšal število tistih uporabnikov, ki bi aktivno iskali delo. Slovenijo pa bi to stalo dodatnih 50 milijonov evrov. In plačalo bi jih gospodarstvo, se pravi, zaposleni v gospodarstvu.

Gospodarska zbornica Slovenije je postregla tudi s številkami:

– socialne pomoči so se od leta 2011 zvišale za dve tretjini.

– cena življenjskih stroškov pa se dvignila samo za 8,5 odstotka.

– okoli 51.200 (kolikor jih je bilo lani decembra), prejema za 30 odstotkov višjo denarno pomoč.

– višina denarne pomoči že sedaj presega rast minimalne in povprečne plače.

V zbornici so še dejali:

“Takšna rast višine socialnih transferjev negativno vpliva na motivacijo iskalcev zaposlitve. Razvrednoti delo nižje plačanih zaposlenih in posledično spodbuja razmah sive ekonomije.”

Opozorijo še na pomanjkanje kadrov in na neustrezne politične odločitve, kar pa vse povzroča škodo tako družbi, kot tudi gospodarstvu.

In zakaj bo o noveli zakona odločal Državni svet?

Zato, ker so dobili uradno informacijo iz Finančnega ministrstva, da denarja za to novelo, ki je sprejeta ni in da se bo denar za uveljavitev te novele črpal iz sredstev, ki so namenjena za obnovo in vzdrževanje cest.

To je denar delavcev, upokojencev in vseh, ki plačujejo cestnino, ker imajo avtomobil ali kakšno drugo prevozno sredstvo.

Resnično ne bi radi govorili o naših prevoznikih, ki jih že tako uničujejo davki in zdaj še luknjaste ceste. Stroški popravil letijo v nebo. Prav tako ne bomo omenjali zaposlenih poklicnih voznikov, ki si dnevno na teh cestah služijo kruh.

Kaj bodo res ti sedaj plačevali tiste, ki ležijo doma, medtem, ko so sami ves čas v nevarnosti in slabo plačani?

Resnično nedopustno, da bi se ta denar porabil za socialne pomoči in ne za ceste, čemur je namenjen.

In za konec – med prejemniki socialne pomoči je nekaj resnično ubogih. Izgubili so zdravje, so trajno ne zaposljivi in tem ljudem resnično ne zadošča socialna pomoč.

Te ljudi je potrebno obravnavati drugače, kot zdrave lenuhe, ki se jim ne da zjutraj vstati. Sociala mora biti pravična, ne pa da je za vse enako – ljudje nismo številke!

Napisal : Mikki