Defiblirator tudi na Gori Oljki

Foto: Slika je simbolična, Vir:.pixabay.com

Občina Šmartno o Paki sporoča, da imajo  občani dostop do deflibrilatorja na 11. mestih v Šmartnem ob Paki.

Ker pa je potrebno s to napravo tudi znati rokovati, so se na občini odločili, da bodo 16. oktobra organizirali delavnice s prikazom temeljnih postopkov oživljanja.

Takole sporočajo:

“Občinska mreža AED se je letos spomladi povečala na 10 defibrilatorjev. Enajsti, za katerega je Občina Šmartno ob Paki prav tako prispevala sredstva, pa se nahaja na vrhu Gore Oljke.

AED je angleška kratica za avtomatski zunanji defibrilator (Automated External Defibrillator), ki je zasnovan za nudenje pomoči v primeru srčnega zastoja. Večina nenadnih srčnih zastojev se zgodi izven zdravstvenih ustanov. Zato je prav, da so defibrilatorji dostopni čim širši množici ljudi, in sicer povsod – v bližini bivališč, delovnih okolij, šol itd.

Kljub temu da velja, da je defibrilator enostaven za uporabo, je priporočljivo, da se z njim in njegovo uporabo seznanimo vnaprej, da bi lahko bili v kritični situaciji kar se da odločni in samozavestni ter bi človeku v stiski nudili ustrezno pomoč.

Tako bomo ob svetovnem dnevu oživljanja – v nedeljo, 16. oktobra 2022, izvedli delavnice s prikazom temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in uporabe defibrilatorja (AED) na vseh točkah, kjer so nameščeni defibrilatorji v občini.”

Kje in kdaj bodo delavnice se preberite na tej povezavi:

https://www.smartnoobpaki.si/objava/684431