Danes je nacionalni dan pice – da, popolnoma drži! Cel dan – 24 veselih in slastnih ur je posvečen predvsem proslavljanju tega okusnega ogljikovega hidrata, brez katerega skoraj nihče ne more.

Od skromnega začetka omake na somunu do današnje gurmanske ponudbe je pica osvojila srca in želodce ljudi z vsega sveta.

Uživate v osnovni italijanski pici z okusom margherita? Obožujete tradicionalni ameriški sir in feferone? Ste bolj pustolovski in morate to pokazati v edinstvenem izboru prelivov za pico? Zdaj je čas, da svetu pokažete, kaj in kako je v resnici jesti pico!

Kdo je feferoni tip osebe? Ali pa komu bolj ustreza navadna pica – samo s sirom in paradižnikom? Je morda kdo, ki rad eksperimentira z drugačnimi, bolj unikatnimi prelivi?

O najboljši pici je veliko dilem – a glavni argument je, ali ananas sodi na pico ali ne?

Ne glede na želje vsakega posameznika pa se skoraj vsi strinjajo z eno stvarjo: pica je eden najboljših kulinaričnih izumov.

Poleg tega, da se morate odločiti, kakšne prelive boste imeli na pici, se morate odločiti tudi o tem, kakšno vrsto skorje boste izbrali. Obstajajo tudi debele in tanke skorje, pa tudi pice z polnjenimi skorjicami. Možnosti je tako rekoč neskončno!

Zgodovina nacionalnega dneva pice

Čeprav je nemogoče vedeti zagotovo, bi nekateri rekli, da se je nacionalni dan pice začel v 10. stoletju v Neaplju v Italiji. Takrat zapisi prvič pokažejo prisotnost tega, kar je zdaj postalo sodobna pica. Začelo se je kot preprost somun, namazan z omako in potresen s sirom. Verjetno prvi ljudje, ki so to pripravili, kot ustvarjalni prigrizek za svoje družine, niso vedeli, kakšen občutek so pripravili in kaj bo postalo.

Pica je sčasoma zaznamovala Ameriko leta 1905. V New Yorku je picerija z imenom Lombardi’s ustvarila iskro, ki je od takrat do danes razsvetlila srca po vsej državi – in brez vidnega konca.

Leto 1905 je bilo leto, ko je podjetje Lombardi’s dobilo prvo trgovsko licenco za izdelavo pice, izdano v Združenih državah. Neverjetno je, da Lombardi še vedno posluje. Za tiste, ki želite okusiti tisto prvo pravo pico, ki je dosegla ameriške obale, se odpravite v Little Italy na Manhattnu.
Ocenjuje se, da se je prvi nacionalni dan pice verjetno začel nekje v začetku leta 2000.

Danes si brez slabe vesti lahko privoščite eno 🙂

 

 

Spletno uredništvo