Dan po kulturi, ki to NI – ostane praznina in slab okus v ustih?

Pisali smo že o, menda, nestrinjanju slovenskega naroda z odločitvijo komisije, ki je izbrala Prešernove nagrajence. Spremenilo se ni nič – vsi, ki so jih izbrali, so bili nagrajeni. Tudi pasja dojilja in damica, ki je uničila slovensko zastavo.

Premešajmo malo karte, države in mnenja – ste za to?

Kaj je torej kultura in kakšna bi morala biti po vaše, da bi se v svoji domovini počutili dobro?

V razmislek vam posredujemo nekaj informacij, ki smo jih zbrali preko ostalih medijev:

– financiranje kulture je prepuščeno davkoplačevalcem (o tem, kaj bomo in česa NE bomo plačevali, bi se dalo govoriti!). Večinoma smo prisiljeni plačevati nekakšen cirkus, ki mu pravijo kultura. V resnici pa se tako imenovani umetniki zgolj norčuje iz delovnih ljudi. Imajo jih za bedake, ki ne prepoznajo v njihovih perverznostih in netalentiranosti genialnosti, čeprav sami sploh niso sposobni preživeti s svojim delom.

In se na družbenih omrežjih oglasi premier Miro Cerar:

“Dobitnikom Prešernovih nagrad ter vsem ustvarjalkam in ustvarjalcem slovenske kulture čestitam ob prazniku in se obenem zahvaljujem v imenu vseh nas, državljanov in državljank, ki v vašem delu iščemo plemenit navdih za naše vsakodnevne odločitve.”

Pa povejmo odkrito:

  1. nismo mu dali pooblastila, da se zahvaljuje v našem imenu, saj se z izbiro nagrajencev NE strinjamo.
  2. morda bi nam gospod Miro Cerar razložil, kaj je plemenitega v razrezu naše zastave in teptanju našega grba? In še – naj Slovenke zdaj namesto otrok dojimo pse, morda še mačke? V čem se torej skriva plemenitost, če že kaznivosti uničevanja naših simbolov NE vidi, čeprav je premier?
  3. Plemenit navdih za vsakodnevne odločitve, ki so…? Kakšne so te odločitve, spoštovani premier – naj sledimo navdihu in morda zažgemo parlament? Bo dovolj, če morda vsak dan pljunemo na vašo sliko in to pošljemo na družbena omrežja? Bo za vas to dovolj kulturno in vas bo zadovoljilo v uresničevanju sporočila, ki nam ga pošiljate?

 – dr. Vinko Gorenak je v kolumni zapisal:

“Slovar slovenskega knjižnega jezika (ki ga toplo priporočam vsem v uporabo v tiskani ali elektronski obliki) opredeljuje pojem kultura kot skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja, ustvarjanja …; pojem umetnost pa kot dejavnost, katere namen je ustvarjanje, oblikovanje del estetske vrednost … Ali so prav vsi letošnji prejemniki nagrad Prešernovega sklada, ki smo jim davkoplačevalci namenili kot nagrado za njihov “kulturno-umetniški presežek” po cca 7.000,00 EUR, pa naj presodi vsak sam.

Vsem želim lep preostanek našega kulturnega praznika in ne pozabite na izobešanje slovenske zastave, pri čemer pustite grb pri miru (ne ga v imenu kulture izrezati).”

– kultura v Iranu – ženska, ki je protestirala proti obveznemu nošenju hidžaba v Iranu, bo menda kaznovana z 10. leti zapora in 74. udarci! Očitajo ji, da je spodbujala nemoralnost in prostitucijo.

Menda se nekatere naše ženske močno borijo za to, da bi v našo državo prišlo še več migrantov iz drugih kulturnih območij. Nismo pa še zasledili, da bi katera stopila na stran nesrečnih in zatiranih žensk v Iranu? Kje je torej kultura podpore in solidarnosti?

– Nemčija – ženske se vedno bolj bojijo posilstev. Podjetnica, ki so jo napadli trije moški, se je domislila visokotehnoloških hlač in jih poimenovala Varne hlače. Za začetek so izdelali manjšo serijo teh hlač, a so bile v trenutku vse razprodane. Povezava s kulturo – zakaj se to dogaja v Nemčiji? Je morda vzrok veliko doseljencev iz drugačnih kultur?

– Iz Hrvaške prihajajo menda obvestila, da vedno več migrantov krade njihove čolne, ki jih potem uporabijo za nelegalni prestop čez Kolpo. Mediji poročajo, da se je število ilegalnih prestopov močno povečalo. In kakšna je povezava s kulturo?…razmislite…

Kulturni praznik je mimo. In ni jih malo, ki so rekli: “Hvala bogu, spet bo eno leto mir!” Si res tako predstavljamo našo kulturo ali pa smo nekje vmes, ko smo iskali svojo zgodovino, izgubili kompas…zdaj pa menda še zastavo in pojem doječe matere.