Cerar, te nič ne gane, ko vidiš male, na smrt bolne otroke?

Foto: pixabay.com

O politiki ne pišemo radi, vendar je trenutno takšno nemogoče stanje v Sloveniji, da enostavno moramo spregovoriti tudi o tem.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Stranki SDS in NSi se ob tem sprašujeta, kako bo inštitut deloval, če ni otroških kardiologov.

Starši, ki imajo bolne otroke so v hudi stiski, saj ne vedo na koga naj se ob zapletih obrnejo.

SDS in NSi zahtevata, da se vlada takoj dogovori z odhajajočimi strokovnjaki, da opravljajo vsaj nujne urgentne posege.

Prav tako zahtevata, da se vlada dogovori s kakšno priznano kliniko v naši soseščini za takojšnjo obravnavo urgentnih primerov. Zahtevajo tudi, da se poskrbi za nujni prevoz teh malih bolnikov v sosednjo državo.

NSi in SDS so že vložili sklic izredne seje DZ. Na seji bi obravnavali prav te probleme in poiskali hitre in učinkovite rešitve. Vlada se namreč do sedaj še ni pravilno odzvala.

Jernej Vrtovec (NSi) je ponovno omenil, da so v stranki sila nezadovoljni, da se Miro Cerar ni pravočasno odzval in zamenjal ministrico za zdravje – Milojko Kolar Celarc. To, da so se težave na otroški kardiologiji pojavljale že dolgo časa, ni nobena skrivnost. Ostaja pa uganka, zakaj je Cerar tako vneto zagovarjal ministrico, s katero ni bil zadovoljen nihče.

Ves čas je na neuspešno delo ministrice opozarjala tudi zdravstvena stroka. V DZ je bilo nekaj interpelacij, ki pa so jih vedno zavrnili, saj so pri tem sodelovali tudi poslanci SD in DeSUS – kar je tudi neverjetno, saj danes govorijo povsem drugače in s prstom kažejo na SMC.

In zakaj kardiologi odhajajo? Za razlog so navedli, da je sistem, ki ponuja prisotnost otroškega srčnega kirurga omejen na zgolj dva operativna dneva v mesecu, kar je občutno premalo in zaradi tega nevarno tako za male bolnike, kot tudi za zdravstveno osebje.

Kakorkoli – vladajoča koalicija nosi del krivde, da je stanje v našem zdravstvu padlo na tako nizko raven. Imamo veliko srečo, da v vsem tem kaosu obstajajo dobri, strokovni zdravniki in medicinske sestre. Če ne bi bilo njih, bi še več ljudi umrlo v neskončnih čakalnih vrstah. In to je politična odgovornost zdajšnje ministrice Milojke Kolar Celarc in Mira Cerarja.

Si po vsem tem sploh še upata pogledati v oči zaskrbljenim in obupanim staršem bolnih malčkov?

Napisal: Mikki