Nekdanji predsednik države Milan Kučan je v eni izmed restavracij grozil direktorju TV Slovenija Urošu Urbaniji. 

Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora bi moral sporna ravnanja obravnavati, še posebej, ko gre za nekoga, ki je znana osebnost in ima še danes družbeni vpliv ter zaradi nekdanjih funkcij prejema visoko pokojnino iz državnega proračuna.

Poslanka Anja Bah Žibert je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje glede obravnave sovražnega govora.

Za vas spodaj objavljamo poslansko vprašanje v celoti:

V medijih smo pred dnevi lahko brali, da je nekdanji predsednik države Milan Kučan v eni izmed restavracij grozil direktorju TV Slovenija Urošu Urbaniji, ko ga je ob naključnem srečanju pomenljivo in sugestivno vprašal, ali je še vedno na prostosti. Mnogi ocenjujejo, da je takšna izjava problematična, ker je znano, da je bil Kučan nekoč na čelu celotnega represivnega aparata totalitarne države, ki je grobo kršila človekove pravice, tajna policija Udba pa je pod njim ubijala politične nasprotnike in izvajala teroristične akcije.

Prepričana sem, da bi moral Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora takšna ravnanja obravnavati in se do njih jasno opredeliti, še posebej za to, ker gre za nekoga, ki je znana osebnost ter je imel in ima še danes določen družbeni vpliv, hkrati pa prav zaradi funkcij, ki jih je nekoč zasedal, prejema visoko pokojnino iz državnega proračuna.

Sprašuje sledeče:

1.     Kakšno je stališče Vlade RS do zgoraj opisanega ravnanja nekdanjega predsednika države?

2.     Ali se bo v zvezi z zgoraj navedenim ravnanjem nekdanjega predsednika države odzval Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora oziroma ali bo Vlada RS pozvala strateški svet, da ga obravnava? Če ne, zakaj ne?

3.     Kakšno je stališče Vlade RS do zgoraj navedene izjave članice strateškega sveta?

4.     Ali se bo v zvezi z  zgoraj navedeno izjavo članice strateškega sveta odzval Strateški svet za preprečevanje sovražnega govora oziroma ali bo Vlada RS pozvala strateški svet, da jo obravnava? Če ne, zakaj ne?

 

Spletno uredništvo