Visokoleteče besede se že od nastopa aktualne vlade ne skladajo z realnostjo oziroma »urejanjem« zdravstva. Eden najbolj žalostnih prikazov tega je zagotovo saga pri prenovi Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Izguba evropskih sredstev, neutemeljene ustavitve sanacije in sedaj še podiranje že narejenega.

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s sago pri prenovi UKC Ljubljana.

Poslansko vprašanje objavljamo spodaj:

Spoštovani predsednik vlade,

Danijel Bešič Loredan, nekdaj eden prvih obrazov Gibanja Svobode, podpredsednik vlade, ki jo vodite, minister za zdravje in človek, s katerim sta bila eno, je ob nastopu svojega mandata med drugim dejal, da je za ureditev razmer v zdravstvu nujno potrebno ustanoviti Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvenem sistemu. Ena izmed osnovnih nalog urada je tudi sodelovanje pri načrtovanju, vodenju in nadzoru nad izvedbo investicij ter pri pripravi analiz, poročil in drugih gradiv s področja investicij v javne zdravstvene zavode, katerih ustanovitelj je Republika Slovenija. Na 14. nujni seji Odbora za zdravstvo 17. februarja 2023 smo člani odbora razpravljali o stanju investicij v slovenskem zdravstvu. Tedanji minister za zdravje je takrat dejal: »Od 1. junija, ko smo prevzeli vlado, je Gibanje Svoboda uresničilo vse tisto, kar je bilo zapisano v predvolilni kampanji. Skratka, ustanovili smo Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvenem sistemu, ga opolnomočili in ima vsa pooblastila, da izpelje zakone, ki so bili sprejeti. Namreč, v obstoječi koaliciji spoštujemo vse zakone in delamo točno tako, kot je bilo predvideno, saj je to temelj pravne države in natančno se zavedamo, kaj je bilo sprejeto, koliko denarja je na razpolago, kako ga bo treba zagotoviti, prav tako smo naredili jasen načrt, kaj in kako s sredstvi iz naslova Evropske unije.«

Visokoleteče besede, ki se pravzaprav že od nastopa vaše vlade ne skladajo z realnostjo oziroma vašim »urejanjem« zdravstva. Eden najbolj žalostnih prikazov tega je zagotovo saga pri prenovi Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Izguba evropskih sredstev, neutemeljene ustavitve sanacije in sedaj še podiranje že narejenega.

Po poročanju medijev je vodja Urada za nadzor, kakovost in investicije mag. Tomaž Pliberšek kljub vedenju in več opozorilom, da mora sanacija UKC LJ vsebovati tudi vgradnjo protipotresne zaščite, zadevo preprosto ignoriral do trenutka, ko je bila na Nacionalni preiskovalni urad vložena anonimna prijava o sumu storitve kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti, povzročitve nevarnosti pri gradbeni dejavnosti, oškodovanja javnih sredstev in nevestnega dela v službi. Na policiji so anonimno prijavo potrdili in povedali, da jo preverjajo.

Zdaj naj bi sledilo podiranje že narejenega in s tem novo oškodovanje davkoplačevalcev. »Vsak dan odlašanja z odločitvijo za protipotresno zaščito podraži končno investicijo. Podiranje tega, kar smo do zdaj naredili, je vredno milijon evrov. Toliko je bilo potrošeno v prazno, ker ni bila odločitev sprejeta pravi čas,« so za časopis Delo povedali pri izvajalcu sanacije GH Holdingu. Vrednost prenove celotne stavbe je 107,8 milijona evrov, še okoli štiri milijone evrov bi bilo potrebno za podiranje že izvedenega in vgradnjo protipotresne zaščite.

Glede na vse navedeno sprašuje:

  • Ali boste kot prvi varuh javnih financ oziroma davkoplačevalskega denarja kakorkoli ukrepali, da se razjasni vsa odgovornost tako vodstva Ministrstva za zdravje in vodstva Urada za nadzor, kakovost in investicije kot vodstva UKC Ljubljana? Če da, kako, če ne zakaj ne?

 

Spletno uredništvo