Bedarije – uvajanje nečesa, kar že imamo?

Foto: pixabay.com

Te dni nas vsi mediji opozarjajo, da je s 1. januarjem 2019 začela veljati evropska direktiva, ki prepoveduje brezplačne nosilne vrečke.

Mi sprašujemo – kaj niste opazili, da to velja že lep čas? Kje pa še dobite brezplačno nosilno vrečko? Trgovce, ki nudijo brezplačne nosilne vrečke lahko najbrž preštejete s prsti ene roke.

In zakaj menimo, da jo to ena velika bedarija, ki niti malo ne bo pripomogla k zmanjševanju onesnaženosti s plastiko:

– meso bo še vedno pakirano v plastiko;

– kislo zelje, kisla repa – pakirani v plastiki;

– postreženo – salame in meso – v plastificiran papir;

– zelenjava – vrečke;

– kava, kakav, brezalkoholne pijače, mineralne vode,…- plastenke.

Da ne naštevamo več, ker kot potrošniki tako sami veste, da je prav vse pakirano v plastične embalaže.

Zdaj nas pa želijo prepričati, da se bo onesnaženost planeta zmanjšala, ker bodo nosilne vrečke plačljive. To se nam zdi največji nateg vseh časov, kajti Slovenci že sedaj hodimo po nakupih s košarami in cekri.

Zelo malo je takšnih, ki za vsak nakup uporabijo nakupovalno vrečko. Zakaj? Zato, ker so tiste pri blagajnah že sedaj plačljive!

Slovenci smo varčen narod in takoj, ko so postale nosilne vrečke plačljive, smo si nabavili košare, platnene torbe in podobno.

Čemu torej sedaj ves ta brezzvezen pomp in napovedovanje nekakšne rešitve za s plastiko onesnažen planet, ki v resnici ni resničen in je zgolj privid osveščenosti?

Tega odgovora žal ne poznamo.

To je tako nejasno, kot je bil nejasen poziv tik pred Silvestrom, da naj manj kurimo z drvmi, ker je ozračje onesnaženo. So kje zaradi tega odpovedali ognjemet – na primer v Ljubljani?

Ne, seveda ne, ognjemeti so vsekakor bili in zaradi ognjemetov naj bi Slovenci po celi Sloveniji bili na mrzlem?

No, toliko smo imeli povedati glede razmišljanja o naši osveščenosti pri ohranjanju narave. Je potrebno še kaj dodati? Morda kakšen davek na dihanje po osebi?

Napisal: Mikki