Alkohol in volan ne gresta skupaj!

Iz policijske uprave Celje so nam sporočili, da so včeraj,  nekaj  čez  16.  uro poklicala  voznica  in  voznik ter opozorila na voznika  osebnega  vozila, ki je kazal znake vožnje pod vplivom alkohola. V Šentjurju  je v križišče zapeljal pri rdeči luči na semaforju in vijugal po vozišču,  pred  Šmarjem pri Jelšah pa je skoraj povzročil prometno nesrečo. Šmarski policisti  so  voznika ustavili v Mestinju in mu odredili preizkus alkoholiziranosti.  Le  ta  je pokazal,  da  je  imel 45-letni voznik 1.31 miligramov  alkohola  v  litru izdihanega zraka oziroma več kot 2.6 promila alkohola  v  krvi.  Vozniku  so  policisti  odvzeli  vozniško dovoljenje in napisali obdolžil-ni predlog zaradi vožnje pod vplivom alkohola in vožnje po levi strani vozišča.

V  Medlogu  je  včeraj,  nekaj  čez  17. uro, voznik osebnega vozila, ki je pripeljal  iz smeri Levca in je zapeljal na nasprotno smerno vozišče, trčil v  voznico  osebnega  vozila ter s kraja nesreče odpeljal ne da bi ustavil. Ogledalo,  ki  je  v  trčenju,  odpadlo  iz  vozila  oškodovane voznice, je poškodovalo  še  eno osebno vozilo. Policisti so  42-letnega voznika, ki je odpeljal  s  kraja  prometne  nesreče,  ustavili  v  Laškem.  S  preizkusom alkoholiziranosti   je  bilo  ugotovljeno,  da  je vozil krepko pod vplivom alkohola.  Alkotest  mu  je  pokazal  1.43  miligramov  alkohola v litru izdihanega zraka, kar je več 2.8 promila alkohola v krvi. Zaradi zapustitve kraja prometne nesreče je dobil plačilni nalog v višini 500€, ovaden pa bo zaradi suma storitve kaznivega dejanja Nevarne vožnje v cestnem prometu.

Ob  tej  priložnosti  opozarjamo udeležence v cestnem prometu,  da  alkohol zavira delovanje  človekovih  funkcij,  ki so pomembne za varno udeležbo v cestnem prometu in zmanjšuje sposobnost  razumnega ravnanja. Alkoholizirani vozniki  pogosto  izzivajo nevarnost  s  prepočasno ali prehitro vožnjo, s spreminjanjem  smeri  vožnje,  neuporabo smernih kazalcev, ustavljanju pri zeleni  luči, vožnji skozi rdečo luč in podobno.  Alkohol hkrati  zmanjšuje pazljivost in moč presojanja.

Lani je na območju Policijske uprave Celje v prometnih nesrečah umrlo osemnajst ljudi. Štirje povzročiteljih smrtnih prometnih nesreč so vozili pod vplivom alkohola.

Nikar ne vozite, če ste pred vožnjo uživali alkoholne pijače.