Ali veste, da boste morali nabirati gobe v določenih oblačilih?

Zaradi plastičnih igrač orožja “varde”, ki se je igrala ob meji, bomo sedaj lahko kaznovani vsi, ki se po predvidenemu zakonu neprimerno oblačimo?

Bilo bi smešno, če se nam ne bi to res obetalo – država bo odločala o tem, kako oblečeni boste šli v gozd in zakonodaja (če bo seveda sprejeta) vas bo prisilila, da se boste morali  ukvarjati s tem – ali ste primerno oblečeni za sprehod po domačem gozdu.

Predvidena zakonodaja namreč predvideva:

“Podoben prekršek kot nošenje imitacije orožja bo tudi uporaba maskirnih oblačil, uniform ali oblačil, podobnih uniformi uradnih ali vojaških oseb. Osnutek določa, da je prepovedano nošenje takšnih oblačil, če posameznik vzbuja videz, da izvaja naloge uradnih ali vojaških oseb. Tudi pri tem ni nujno, da je s svojim ravnanjem povzročil vznemirjenje ali občutek ogroženosti, temveč zadostuje ugotovitev policista.”

Torej – v predvideni zakonodaji gre za posameznika – ne zgolj skupine.

Policist vas torej lahko oglobi, če ste sami v gozdu in imate oblečeno nedovoljeno maskirno obleko.

Kaj se bo šele zgodilo, ko bo videl, da imate v košari za nabiranje jurčkov čisto pravi  nož? Bodo vaš nož poslali v nadaljnjo preiskavo?

Maskirna oblačila so že kar nekaj časa dostopna vsem, ki želijo udobne in trpežne kose oblačil.

Gobarjenje ni dovoljeno, če nimate s seboj nožiča, s katerim očistite gobe na licu mesta. Obvezna je tudi košara. Če tega nimate, vas lahko inšpektorji kar precej oglobijo.

Če torej strnemo – zakonodaja, ki jo sedaj pripravljajo je nevsakdanja in lahko bi rekli precej nenavadna.

Določati ljudem kako naj se oblačijo, da ne bodo prišli v navskrižje z zakonodajo pa neumno. Še posebej, če se lahko po Sloveniji sprehajajo povsem zakrite ženske – pa jim naša zakonodaja to dopušča.

V pripravi pa je zakon, ki bo nam določal kako naj se oblačimo, da ne bomo kaznovani.

Nekdo bi rekel – narobe svet.

Mi dodajamo – kaj boste sedaj storili z vsemi kosi oblačil, ki ste jih legalno kupili, plačali in jih sedaj morda ne boste smeli več nositi?

Mikki