Ali je Slovenija še pravna država?

vprašanje

Poslanec Andrej Hoivik je ministrici za pravosodje dr. Dominiki Švarc Pipan in ministru za finance Klemnu Boštjančiču zastavil ustno poslansko vprašanje v zvezi z dodatkom v višini 600 evrov za funkcionarje v pravosodnem sistemu.

Poslansko vprašanje za vas objavljamo spodaj.

Predsednik vlade dr. Robert Golob se je 10. januarja udeležil seje Sodnega sveta Republike Slovenije in nato še izredne seje občnega zbora Slovenskega sodniškega društva, kjer so govorili o plačnem položaju sodnikov in plačnih nesorazmerjih.

Vlada naj bi v tem letu pripravila reforme na različnih področjih, med katerimi je tudi pravosodni sistem. V uvodu na tej seji je dr. Golob dejal:

“Sem še mal v hecu, ker vem, da ste vsi napeti. Zato, ker bo “happy end” na koncu”.

Med drugim je okrcal nekdanjega predsednika vlade dr. Mira Cerarja z besedami:

“Čudim se, da ste imeli pravnika za predsednika vlade in ni naredil za vas nič. Ne vem, kaj ste storili z vidika kolegialne odgovornosti takrat”.

In še:

“Celo v sodstvu niso stvari takšne, kot se predstavljajo v javnosti,” in da “očitno živimo v nekih predstavah o tem, kaj bi morali biti, medtem ko je realno stanje v državi precej drugače.”

Predsednik vlade je dejal tudi:

“Vsi se lahko temu čudimo, lahko ste jezni, čustva je vedno fajn dati ven, zaradi tega, ker potlačena čustva nič ne koristijo”.

In ta “happy end” je bil na koncu mesečni dodatek 600 evrov za funkcionarje v pravosodnem sistemu, vključno s tožilci.

Takoj se je odzval Janez Sušnik, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije, na zadnji novinarski konferenci je dejal: “Ja, za Božjo voljo, kako pa to – 600 evrov takole na občnem zboru. Saj tam je tudi neka zakonodaja.”

Državni sekretar je nedavno dejal, da “težko pove,” ali je bila premierjeva napoved tega dviga sploh predhodno medresorsko usklajena.

Spoštovana ministra, zato sprašuje:

1. Ali je bil premierjev “happy end” predhodno usklajen z vama kot z resornima ministroma za pravosodje in finance ter ali še velja, da je Slovenija pravna država?

2. Ali je že medresorsko usklajena pravna podlaga za dvig nominalnih dodatkov funkcionarjem v sodni veji oblasti?

3. Ali zagovarjata tezo, da do uveljavitve reforme plač v javnem sektorju tudi drugi funkcionarji prejemajo podobne nominalne dodatke?

 

 

 

Spletno uredništvo