Oddajniki RTV Slovenija oskrbujejo z različnimi programi ter ponujajo svoje zmogljivosti tudi drugim uporabnikom, vključno s komercialnimi mediji. Kljub rednemu plačevanju pristojbin so nedavno so izključili televizijo Nova24TV iz javnih oddajnikov.

Poslanka Alenka Jeraj je na ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z  izključitvijo ene izmed televizij iz RTV oddajnikov.

Poslansko vprašanje objavljamo spodaj:

Spoštovana ministrica,

oddajniki in zveze RTV Slovenija skrbijo za mrežo radijskih in televizijskih oddajnikov ter pretvornikov, preko katerih oskrbujejo poslušalce in gledalce z nacionalnimi, regionalnimi in manjšinskimi programi Radiotelevizije Slovenija, na mnogih lokacijah pa oddajajo tudi signal lokalnih, regionalnih in komercialnih radijskih in TV postaj.

Zmogljivosti oddajnikov in pretvornikov RTV Slovenija tako oddaja v uporabo tudi drugim uporabnikom, ponudnikom radijskih in televizijskih programov in ponudnikom telekomunikacijskih storitev ter izvaja tržno dejavnost.

V javnost je prišla informacija, da se je vodstvo RTV Slovenija samovoljno odločilo, da iz javnih oddajnikov izključi televizijo Nova24TV in to kljub temu, da je omenjena televizija redno plačevala vse pristojbine za oddajnike. Da bi se za ta korak vodstvo RTV Slovenija odločilo še pri katerem drugem uporabniku, ni znano.

Glede na navedeno sprašuje:

  1. Ali ste na ministrstvu seznanjeni, da se je vodstvo RTV Slovenija samovoljno odločilo, da iz javnih oddajnikov izključi televizijo Nova24TV in to kljub temu, da je omenjena televizija redno plačevala vse pristojbine za oddajnike?
  2. Kako komentirate potezo vodstva RTV Slovenija, ki se je samovoljno odločilo, da iz javnih oddajnikov izključi televizijo Nova24TV in to kljub temu, da je omenjena televizija redno plačevala vse pristojbine za oddajnike?
  3. Ali boste vodstvo RTV Slovenija pozvali, da prekliče samovoljno odločitev, da iz javnih oddajnikov izključi televizijo Nova24TV in to kljub temu, da je omenjena televizija redno plačevala vse pristojbine za oddajnike?
  4. Katere televizije in radii poleg RTV Slovenija še uporabljajo oddajnike?

 

Spletno uredništvo