Mediji poročajo, da bodo zaradi dolga Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana do Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki znaša kar 43 milijonov evrov, prekinjene številne mikrobiološke in patološke preiskave, torej obdukcije in preiskave tkiv, ki so potrebne v procesu zdravljenja, zaradi česar bo neizogibno prišlo do podaljšanja dobe zdravljenja, poslabšali pa se bosta tudi diagnostika in kakovost oskrbe ter s tem podaljšale čakalne dobe.

Poslanka mag. Karmen Furman je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s prekinitvijo mediacije med Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo spodaj:

V medijih znova beremo o težavah v slovenskem javnem zdravstvenem sistemu, zaradi katerih bodo pacienti na slabšem. Žalostno in predvsem nesprejemljivo je, da se zaradi kaosa pri vodenju sistema ter številnih lažnih in neizpolnjenih obljubah vedno znova zgodi, da vse težave povsem po nepotrebnem občutijo prav najšibkejši.

Mediji namreč poročajo, da bodo zaradi dolga Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana do Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki znaša kar 43 milijonov evrov, prekinjene številne mikrobiološke in patološke preiskave, torej obdukcije in preiskave tkiv, ki so potrebne v procesu zdravljenja, zaradi česar bo neizogibno prišlo do podaljšanja dobe zdravljenja, poslabšali pa se bosta tudi diagnostika in kakovost oskrbe ter s tem podaljšale čakalne dobe. Očitno je med obema akterjema že dlje časa potekala mediacija, pri kateri pa se je po poročanju medijev sedaj tako zataknilo, da je je Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani odstopila od nje.

Gre za izjemno resno in nevarno situacijo za mnoge paciente, zato vloga Vlade Republike Slovenije ni in ne bi smela biti zanemarljiva. Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana imenuje vlada, prav tako direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Mimogrede, poslovni izid zavoda je bil v prvih osmih mesecih letošnjega leta negativen, in sicer kar 29,3 milijonov evrov, a očitno vaš izbranec (ali izbranec nekdanjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana) še vedno uživa zaupanje.

Glede na vse navedeno sprašuje:

1.     Ali ste bili pred prekinitvijo mediacije med Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana in Medicinsko fakulteto Univerze v Ljubljani seznanjeni s celotno situacijo?

2.     Kdo je vodil mediacijo in ali je imela vlada (ali Ministrstvo za zdravje) v njej kakšnega predstavnika?

3.     Ali je Svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana v zvezi s tem zavzel kakšno stališče? Če da, kakšnega?

4.     Ali nameravate kakorkoli ukrepati v zvezi z nastalo situacijo? Če da, kako? Čer ne, zakaj ne?

5.     Ali nameravate kakorkoli ukrepati zaradi izjemno slabega poslovanja UKC Ljubljana?

 

Spletno uredništvo