V petek bo že tradicionalno v vrtcih in šolah zdrav zajtrk. Ta bo že osmič pod naslovom Dan slovenske hrane.
Otroci bodo dobili maslo, med, mleko in jabolko. Vse sestavine zajtrka morajo biti iz lokalnega okolja.
Vse lepo in prav, vendar se nam pri tem zastavi vprašanje – zakaj je temu namenjen zgolj en dan?
Ali ne bi bilo bolje, če bi takšno lokalno hrano naši otroci uživali vsak dan?
Kaj pa jim ponujajo vse druge dneve v šolskem letu?
Verjamemo, da je Dan slovenske hrane pomemben, vendar še bolj pomembno bi moralo biti razmišljanje:
– kako poskrbeti, da bodo naši otroci vsak dan jedli hrano iz lokalnega okolja.
– kako se organizirati, da bodo jabolka v šolah in vrtcih slovenska in ne iz uvoza.
– urediti javna naročanja, saj menda ravno ta najbolj odrivajo lokalne pridelovalce hrane.
– predvsem pa – imamo sploh dovolj lokalnih pridelovalcev, ki bi za to poskrbeli?
Mislimo, da bi se država morala začeti ukvarjati tudi s tem. Le zdrava mladina bo zmogla poskrbeti za zdrav narod. In osnova zdravja je hrana, ki je lokalno pridelana.