Državni sekretar mag. Ervin Kosi se je odpravil na terenski obisk Savinjske regije.

Obiskal je tri podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo kmetijske in gozdarske mehanizacije ter si ogledal dobre prakse in inovativnost v proizvodnji mehanizacije.

Državni sekretar mag. Ervin Kosi je svoj terenski obisk začel v podjetju SIP, ki je specializirano za tehnologije kosilnic, obračalnikov, zgrabljalnikov in pobiralnih zgrabljalnikov. Njihova vizija je postati vodilni specialist za sisteme košnje in spravila travinja. Letos so obeležili tudi 70. obletnico ustanovitve podjetja. Državnemu sekretarju so predstavili svoje delovanje in mu pokazali  proizvodnjo kmetijske mehanizacije.

Sledil je obisk podjetja Uniforest, ki je v svetu znano kot inovativen proizvajalec visokokakovostne gozdarske mehanizacije. Gozdarski stroji se odlikujejo po varnosti, prepoznavni in ergonomski obliki ter prijaznosti do uporabnika in okolja. Podjetje je močno okoljsko usmerjeno, saj je 99 odstotkov sestavnih komponent njihovih strojev mogoče reciklirati, poleg tega pa v strojih uporabljajo tudi biorazgradljivo olje. Svoje izdelke prodajajo v 44 držav po vsem svetu. Podjetje izdeluje vgradne vitle, gozdarske žičnice, klešče in prijemala ter stroje za pripravo drv. Predstavniki podjetja so državnemu sekretarju predstavili svoje delovanje in pokazali proizvodnjo gozdarske mehanizacije.

Svoj terenski obisk je državni sekretar zaključil z obiskom podjetja Tehnos. Ustanovljeno je bilo leta 1983 v garažni delavnici manjše kmetije in se v zadnji desetletjih močno razvilo. Njihova prvotna dejavnost je bila proizvodnja orodij za steklarsko industrijo, nekaj let pozneje pa so dodali še proizvodnjo orodij za gumo in plastiko. Leta 1994 so razširili svojo ponudbo s proizvodnjo mulčerjev. Trenutno so eno izmed največjih izvoznikov v Sloveniji.

Predstavniki vseh podjetij so državnemu sekretarju predstavili izzive, s katerimi se soočajo ter njihovo vizijo dela v prihodnji.

Državni sekretar Kosi je po obisku poudaril: »Veseli me, da imamo v Sloveniji tako inovativna in rastoča podjetja, ki razvijajo kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo ter so močno prisotna na mednarodnem trgu. To je namreč ključnega pomena za razvoj slovenskega kmetijstva, gozdarstva in tudi celotnega podeželja.«

 

Spletno uredništvo

VIR: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano