Tibetanske vaje pomlajevanja v Medgeneracijskem centru Prebold, VIR: Medgeneracijski center Prebold

Menihi v Tibetu že tisočletja svoje dneve začenjajo na prav poseben način. Zgodaj zjutraj, ko večina preostalega sveta še spi, v popolnem miru in sproščenosti izvedejo pet preprostih vaj, s katerimi kolo staranja zavrtijo nazaj.

Zgodilo se je nekoč v Tibetu …

Strogo varovano skrivnost, imenovano tudi vrelec mladosti, je posebna ločina tibetanskih lam tisočletja prenašala iz roda v rod. A vsa ta leta so menihi skrbno pazili, da so obredi pomlajevanja ostali znotraj zidov samostana.

Ker je bilo njihovo domovanje tako oddaljeno od civilizacije, to ni bilo težko – vse dokler mednje ni prišel nek upokojeni časnik britanske vojske, ki je med službovanjem v Indiji slišal za zgodbe o mladostnih in vitalnih menihih.

Po dolgih letih iskanja mu je vendarle uspelo najti skriti samostan in menihi so ga sprejeli medse. Britanski časnik je v samostanu preživel nekaj let in ko se je naposled le vrnil k prijatelju, ki je pozneje napisal tudi knjigo o tibetanskih obredih pomlajevanja, ga ta ni prepoznal.

Namesto osivelega, bledega starca, ki je hodil s palico, je pred njim stal vitalen in mladosten moški, z gostimi, črnimi lasmi in čvrstim obrazom, je zapisal v knjigi.

In tisočletja varovana skrivnost tibetanskih lam je bila razkrita tudi preostalemu svetu.

Število mest je omejeno!

Prost vstop!

Informacije: 031 722 201, [email protected]

 

 

 

 

Spletno uredništvo

VIR: Medgeneracijski center Prebold