Migranti

Letos nas je Golobova koalicija “nagradila” še z novimi davki in s tem tokom plujemo tudi v leto 2025 ob tem pa iz vladnih vrst prihajajo še novice o novih davkih. 

Dodatno se bo obremenjenost plač povečala tudi leta 2025, ker je s 1. julijem 2025 v veljavo “stopil” prispevek za dolgotrajno oskrbo v višini 2 %. Po obremenjenosti povprečne plače z dohodnino in socialnimi prispevki se je Slovenija po poročilu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) leta 2023 nahajala na 7. mestu med 38 državami OECD.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) opozarja, da se je obremenitev dela leta 2023 v Sloveniji povečala v primerjavi z letom 2022, in sicer je kar trikrat večja v primerjavi s povprečjem v državah OECD. Tudi leta 2024 se je obremenjenost plač povečala, in sicer zaradi preoblikovanja prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja v obvezen zdravstveni prispevek in odsotnosti usklajevanja splošne dohodninske olajšave ter mej dohodninskih razredov.

Zaradi višjih davkov in prispevkov je posledično že zdaj neto plača v Sloveniji v povprečju za 235 evrov nižja kot v državah OECD. Od povprečne bruto plače ostane posamezniku v Sloveniji le dobra polovica (56,7 %), medtem ko je ta delež na nivoju povprečja OECD bistveno višji (65,2 %).

 

GZS še razkriva, da v vladnih krogih že govorijo o dodatnih davčnih obremenitvah plač, pri čemer izpostavljajo:

– oblikovanje diferencirane lestvice za plačilo obveznega zdravstvenega prispevka ali dvig prispevne stopnje za zdravstvo;

– predlog pokojninske reforme predvideva izenačitev prispevne stopnje med delodajalci in delojemalci ali pa celo dvig skupne višine prispevne stopnje za pokojninsko in invalidsko zavarovanje;

– vlada naj bi dodatno obremenila delodajalce in jim naložila še strošek za integracijo tujcev.

 

Rekordni prilivi dohodnine in prispevkov so pravi čas za razbremenitev plač

V GZS navajajo na rekordne prilive v državni proračun zaradi dohodnine in prispevkov. Prav dohodnina je omogočila, da se je zbralo 15 % več kot leta 2022 in kar 37 % več kot leta 2019. Ob tem navajajo, da je zdaj pravi čas za davčno razbremenitev plač, kar bo omogočilo, da bo zaposlenim ostalo več, gospodarstvo bo plačalo manj, s tem pa naj bi tudi država postala gospodarsko konkurenčnejša.

OECD nam prikazuje ogledalo a Golobova vlada umika pogled

V GZS prav tako opozarjajo, da so strokovnjaki OECD po julijskem ekonomskem pregledu Sloveniji predlagali le eno razbremenitev, v okviru sklopa sprememb pa področju fiskalne politike, to je znižanje obremenitve plač.

 

 

 

Spletno uredništvo
VIR: GZS