V UKC Ljubljana naj bi bilo v tem trenutku zaustavljenih več deset podobnih primerov operacij otrok, ki zaradi njihovega primarnega zdravstvenega stanja, so namreč otroci s posebnimi potrebami, terjajo prisotnost dveh specialistov, vendar le-teh ni.

Vodja poslanske skupine Jelka Godec je na predsednika vlade v funkciji ministra za zdravje dr. Roberta Goloba naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z zunanjimi sodelavci v UKC Ljubljana.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo spodaj:

Prejela sem informacijo, da naj bi bilo v UKC Ljubljana v tem trenutku zaustavljenih več deset podobnih primerov operacij otrok, ki zaradi njihovega primarnega zdravstvenega stanja, so namreč otroci s posebnimi potrebami, terjajo prisotnost dveh specialistov, vendar ju ni.

Konkretno. Deklica je od rojstva otrok s posebnimi potrebami, saj ima zaradi poškodbe možganov hudo obliko cerebralne paralize 3. do 4. stopnje. Posledično ima zaradi njenega zdravstvenega stanja prisotno tudi hudo obliko skolioze in osteoporoze. Staršem je bilo že pred časom povedano, da bo operativni poseg v določeni fazi neizogiben, vendar naj bi bil najbolj optimalen, ko bo deklica v puberteti in se bo njena rast ustavila. Sedaj, ko so prišli do te faze in se odločili za operativni poseg, so tudi že prejeli datum. Nato so opravili pregled zaradi priprave operacije, kasneje pa jim je bilo sporočeno, da zaradi birokratskih zapletov, ki se dogajajo v UKC Ljubljana, operacije ne bo mogoče izvesti, saj morata biti za tako zahteven operativni poseg prisotna dva specialista. V dneh pred operacijo naj bi potekali dogovori za podpis pogodbe o sodelovanju specialista Roberta Košaka z UKC Ljubljana, do katerega pa ni prišlo. Posledično je bila operacija dva dni prej odpovedana in prestavljena za nedoločen čas.

Gre za izjemno boleče zgodbe družin, ki se zaradi primarnega težkega zdravstvenega stanja otrok že tako soočajo s številnimi stiskami. Ko pa otroci s posebnimi potrebami posledično trpijo še za drugimi boleznimi, so njihove situacije še toliko težje. Teh primerov naj bi bilo, kot že omenjeno, več deset, po mojem prepričanju pa je nedopustno, da čakajo na tako zahtevne operacije oziroma ne vedo, kdaj bodo sploh prišli na vrsto.

Sprašuje sledeče:

1.     Ali ste na Ministrstvu za zdravje seznanjeni s situacijo nepodpisa pogodbe o sodelovanju med Robertom Košakom in UKC Ljubljana? Kaj se je dogajalo in kakšni so razlogi, da do podpisa ni prišlo?

2.      Kako nameravate kar najhitreje rešiti nastalo situacijo, da otroci in njihovi starši ne bodo čakali na operacije?

 

Spletno uredništvo