5 zdravil za vneto grlo

Vneto grlo otežuje jesti, piti, spati, govoriti in nasploh funkcionirati – in kdo si tega želi?

Še bolj neprijetno je, da lahko vneto grlo povzroči nešteto bolezni – od alergij do prehlada, od bakterijskih okužb.

Najboljši način, da pridete do ugotovitve, kaj povzroča vaše vneto grlo, je obisk svojega zdravnika – kar pa je v teh časih pravi projekt, vam delimo najučinkovitejša domača zdravila za vneto grlo, ki vam bodo pomagala vsaj nekaj dni.

5 domačih zdravil za lajšanje bolečega grla

1. Tople in hladne tekočine

Pijte tople napitke, na primer čaj ali piščančjo juho. (To ni dobro le za dušo, veste!) Ali poskusite s hladnimi tekočinami, kot je ledena voda ali sladoled. Odvisno je od vaših želja in od tega, kaj vam najbolje pomirja grlo.

Tekočine pomagajo očistiti sluznice, ohranjajo pretok in preprečujejo okužbe sinusov. Visoke temperature lahko tudi zmanjšajo kašelj, saj pomirijo zadnji del grla. Poskusite toplo in hladno, da vidite, kaj vam najbolj ustreza.

2. Grgranje

Raztopite 1/2 čajne žličke soli – ali podobno količino sode bikarbone – v kozarcu tople vode. Grgrajte (vendar ne pogoltnite) mešanico vsake tri ure za povsem naravno zdravilo za vneto grlo.

Slana voda lahko pomaga zmanjšati otekanje in draženje v grlu. Soda bikarbona tudi pomirja grlo, razgrajuje sluz in lahko pomaga pri refluksu kisline, ki draži grlo.

3. Antihistaminiki in zdravila proti bolečinam brez recepta

Antihistaminik lahko omili ali ublaži bolečine v grlu, ibuprofen in naproksen prav tako pomagajo pri bolečinah, ki se nahajajo nekoliko globlje v žlezah in drugih delih vratu.

Histamini so kemikalije, ki pomagajo vašemu imunskemu sistemu v boju proti tujim snovem. Toda včasih gredo čez mejo in sprožijo simptome (kot sta zamašenost in postnazalno kapljanje), zaradi katerih se lahko vneto grlo poslabša. Antihistaminiki lahko preprečijo to prekomerno reakcijo.

4. Para in vlaga

Privoščite si vroč tuš. Ko postane zelo soparno, vdihnite čarobnost čiščenja grla – para sprosti sluz in lahko navlaži in pomiri vneto grlo.

5. Počitek

Postavite glavo na blazino med počitkom.

Ravno ležanje lahko včasih povzroči otekanje zaradi povečanega pritiska na zadnji strani grla. Namesto tega poskusite dvigniti posteljo ali sedeti naslonjeno ali na stol, da ublažite bolečino in nelagodje.

 

Ostanite zdravi!

 

Spletno uredništvo