Mladi zdravniki se po dveh letih Golobove vlade  sprašujejo, ali so bili prevararani?

Med njimi pa so mnogi volivci Svobode, ministrstvu pa so dali tudi svojo sekretarko.

Mladi zdravniki vladi očitajo kar deset polomij na področju zdravstva

“Iz naših vrst je na Ministrstvo za zdravje odšla državna sekretarka, dve članici pa sta sodelovali v delovnih skupinah Ministrstva za zdravje in v Strateškem svetu za zdravstvo. Po dveh letih Golobove vlade se sprašujemo, ali so nas prevarali?” 

Prazne obljube SD
Največja vladajoča stranka je pred volitvami obljubljala, da bo zdravstvena reforma prioriteta te vlade. SD je namreč obljubljal 30 dni do specialista, Levica okrepitev zdravstvenega sistema in širitev košarice pravic. Vse omenjene zaveze so zapisane tudi v koalicijski pogodbi. 53 poslancev koalicije, je januarja 2023 podpisalo zavezo vsem državljanom Slovenije, v kateri piše, da naj bi do 1. januarja 2024 dobili delujoči e-karton.

ZZZS se utaplja v številkah
Obenem je zaveza obljubljana delujoč plačni steber, rešeno problematiko neopredeljenih bolnikov, prenovljeno mrežo nujne medicinske pomoči, modernizacijo vodenja javnih zavodov itd. Mladi zdravniki opozarjajo, da se nič od tega ni zgodilo. V nadaljevanju opozarjajo na ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Denar še vedno ne sledi pacientu!
“V bodoče lahko pričakujemo še dodatne dvige tega davka, hkrati pa o reorganizaciji in posodobitvi delovanja ZZZS, kaj šale o tem, da bi denar sledil pacientu, ni ne duha ne sluha!” Mladi zdravniki so spomnili tudi na interventni zakon bivšega ministra Danijela Bešiča Loredana.

Ob najavi zakona za krajšanje čakalnih vrst, so mladi zdravniki opozorili na to, da je potrebno jasno opredeliti ciljne storitve in urediti možnost dodatnega nagrajevanja zaposlenih v državnih ustanovah.

“Naša opozorila žal niso bila slišana,” še opozarjajo mladi zdravniki.

 

Spletno uredništvo

VIR: X Mladi Zdravniki