Tisti, ki jemo sezonsko, se s poletne hrane počasi pomikamo proti zimski. Paradižnik, bučke, stročji fižol, kumare in paprika so se umaknili kislemu zelju in repi, fižolu v zrnju, skutnim jedem, zabeli, krompirju,…

Danes se štruklji večinoma jedo kot priloga k mesu ali pa v obliki sladice (orehovi).

 V naši družini poznamo štruklje kot samostojno jed, v juhi – smo rekli. Pripravijo se podobno kot zgoraj omenjeni, le da jih kuhamo brez folije (ali krpe) in  narezane, v osoljeni vodi. Pri pripravi dodamo na skutin namaz še ocvrte jajce. Ko so kuhani, primešamo vodi še nekaj žlic kisle smetane in dodamo ocvirke.

Poznamo pa tudi “goljufive” štruklje. Ti so pripravljeni v pol ure.

Skuto, jajce, nekaj žlic kisle smetane in moko zmešamo skupaj. V vrelo vodo jih zakuhamo v obliki žličnikov. Medtem ko se kuhajo naredimo cvrtje in dodamo v lonec. Na koncu vmešamo še kislo smetano in ocvirke.

Ja, dobrodošla zimska prehrana in morda kakšen kilogram več, ki bo s prvo pomladjo izpuhtel pri delu na vrtu.